Επικαιρότητα

Η Πάφος τιμά την μνήμη των Ποντίων

Η Ιερά Μητρόπολη Πάφου, τα Δημοτικά Σχολεία ΔΡΑ.ΣΕ Δ΄Πάφου-Κάτω Περβολιών, Ε΄Πάφου-Αγίου Δημητρίου, Στ΄Πάφου – Κάτω Πάφου και Ζ΄Πάφου – Αγίου Κενδέα οργάνωσαν σήμερα.

Πορεία Μνήμης με την ευκαιρία  συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Αυτή ήταν ουσιαστικά η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που θα γίνουν το τριήμερο που ακολουθεί.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί και την επιμέλεια της είχε η Νίνα Γκαρακλίδου, Δημοτική Σύμβουλος Πάφου. Η πορεία  ξεκίνησε  από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου (πλατεία Δημαρχείου) και  τερμάτισε στο Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων, στην Κάτω Πάφο.

Την εκδήλωση στήριξαν το Επαρχιακό Γραφείο Πάφου- Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ο Δήμος Πάφου, μέλη και φίλοι Ποντιακών Σωματείων. Οι εκδηλώσεις καταδίκης της γενοκτονίας από τους Τούρκους συνεχίζονται απόψε με  μεγάλη εκδήλωση που  οργανώνει ο δήμος Πάφου και θα πραγματοποιηθεί στις  7.00 μ.μ., στον Πολυχώρο «Αττικόν». 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει δρώμενο από το Πολιτισμικό Λαογραφικό Εργαστήρι Κονιών ΠΟ.ΛΑ.Ε.Κ., χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος και τη Δημοτική Σύμβουλο Πάφου, εκπρόσωπο της Ελληνοποντιακής Κοινότητας Νίνα Γκαρακλίδου, ομιλία από τον διδάκτορα Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Θράκης Θεοδόση Κυριακίδη με θέμα

«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Από την τεκμηρίωση του εγκλήματος μέχρι τη διεθνή αναγνώριση», απονομή βραβείων διαγωνισμού συγγραφής μαθητικού δοκιμίου της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου για την Γενοκτονία του Ποντίων από τον Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο και χορούς από το Πολιτισμικό Λαογραφικό Εργαστήρι Κονιών και το συγκρότημα Ρωμιοσύνη. Την Κυριακή 19 Μαΐου και ώρα 8.30 π.μ., θα τελεστεί Εκκλησιαστικό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, με ομιλήτρια την Πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων πλησίον του ναού.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button