Πάφος

Η Πάφος τίμησε τον Νικόλαο Κατουντα

Σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ Παρασκευή 12 Απριλίου στην Παλιά Ηλεκτρική η εκδήλωση απόδοσης τιμής στον ήρωα Νικόλαο Κατούντα, τον Λεωνίδα της Κερύνειας, και η παρουσίαση του ομώνυμου βιβλίου του συγγραφέα και εκδότη Σάββα Καλεντερίδη.

Μιλώντας στη εκδήλωση, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος τόνισε μεταξύ άλλων ότι με τη ηρωική θυσία του, ο Λοχαγός Κατούντας υπερασπίστηκε τη φυσική και εθνική μας επιβίωση και υπέγραψε τη λευτεριά με το αίμα του.

Στη μνήμη του, πρόσθεσε ο κ. Φαίδωνος, αποδίδουμε σήμερα την οφειλόμενη τιμή και καταθέτουμε τις δάφνες της αγάπης και της ευγνωμοσύνης μας. Από τη θυσία του αντλούμε διδάγματα και λαμβάνουμε μηνύματα για να μπορέσουμε να αντέξουμε στο δύσκολο δρόμο της εθνικής μας πορείας και να σταθούμε όρθιοι στις επάλξεις του αγώνα για την απελευθέρωση της ημικατεχόμενης πατρίδας.

Ο τότε 31χρονος Λοχαγός των Καταδρομών Νικόλαος Κατούντας, ο αξιωματικός που είπε την περίφημη φράση «δεν σας ρώτησα πόσοι είναι οι Τούρκοι, αλλά που είναι» αγνοείται από τις 22 Ιουλίου του 1974 όταν περικυκλωμένος από τις ορδές των εισβολέων, διέταξε τους άντρες του να φύγουν και έμεινε μόνος του να τους καλύπτει ταμπουρωμένος στην κουφάλα μιας χαρουπιάς.

Στην εκδήλωση, που έγινε παρουσία της συζύγου του ήρωα Σταυρούλας και της κόρης του Σύλβιας, μίλησαν επίσης ο συγγραφέας και εκδότης του βιβλίου Σάββας Καλεντερίδης, ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρήστος Ιακώβου και συμπολεμιστές του Λοχαγού Κατούντα, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με έναν συγκλονιστικό χαιρετισμό από την κόρη του ήρωα.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close