Κύπρος

Η Κύπρος τιμά την 1η Απριλίου

Με πανηγυρικές δοξολογίες και εκδηλώσεις τιμάται σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου η εθνική επέτειος της 1ης Απριλίου 1955.

Στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα παραστεί στην Πανηγυρική Δοξολογία που θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στις 10π.μ. ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, Παναγιώτης Αντωνίου.

Ακολούθως, στις 11πμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από Υπουργούς θα μεταβεί στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος θα τελέσει τρισάγιο στους τάφους των ηρώων. Παρούσα στη δοξολογία και στα Φυλακισμένα Μνήματα θα είναι και η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Στις 4μ.μ., ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στις εκδηλώσεις του Συνδέσμου Αγωνιστών του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-‘59, στο Κλειστό Γυμναστήριο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Πανηγυρικές δοξολογίες, εκδηλώσεις και παρελάσεις πραγματοποιούνται και στις υπόλοιπες πόλεις και κοινότητες της ελεύθερης Κύπρου.

Μεταξύ άλλων, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό θα παραστεί ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης, στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα θα παρευρεθεί ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο θα δώσει το παρών του ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός.

Επιπλέον, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, θα παραστεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Παραλίμνι. Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στον Άγιο Δομέτιο. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Ελίκκος Ηλία, θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στην Αραδίππου.

Σε κοινότητες της Κύπρου θα γίνουν μνημόσυνα για τους ήρωες της 1ης Απριλίου. Η Κοινότητα Λιοπετρίου θα τελέσει μνημόσυνο του Πρωτομάρτυρα της ΕΟΚΑ Μόδεστου Παντελή, στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού.

Η Κοινότητα Φοινίου θα τελέσει μνημόσυνο των ηρώων της ΕΟΚΑ Δήμου Ηροδότου και Ευστάθιου Ξενοφώντος, στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκπροσωπήσει ο Επίτροπος Ορεινών Περιοχών, Χαράλαμπος Χριστοφίνας.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button