Πολιτική

Η θέση Αννίτας Δημητρίου για απάλειψη βέτο

Την αντίθεση της στην απάλειψη του δικαιώματος του βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου.

 

Μέσω δήλωσης της η κα Δημητρίου σημειώνει πως το βέτο λειτουργεί προστατευτικά για μικρότερες χώρες όπως είναι η Κύπρος, ενώ τυχόν απάλειψη του, ενδέχεται να δημιουργήσει μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων.

 

Αυτούσια η δήλωση της προέδρου του ΔΗΣΥ

 

Η διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ομοφωνία, όπως ισχύει σήμερα και όπου το κάθε κράτος μέλος διατηρεί το δικαίωμα του βέτο, έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι διατηρεί μια ισορροπία ανάμεσα στα κράτη μέλη, ενώ παράλληλα λειτουργεί προστατευτικά για μικρότερες χώρες όπως είναι η Κύπρος.

 

Σε αυτό το πλαίσιο τυχόν απάλειψη του δικαιώματος του βέτο ενδέχεται να οδηγήσει στη δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων με δυσμενή αποτελέσματα. Κάτι που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση απέφευγε συστηματικά μέσα από τις πολιτικές της, έτσι ώστε να λειτουργούν με βάση την ισότιμη συμμετοχή.

 

Είναι προς τούτο που πιστεύουμε ότι οι αρχές και οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εδράζονται στην ενότητα και την αλληλεγγύη.  Δεν πρέπει τα μικρά κράτη μέλη να καταλήξουν ουραγοί αποφάσεων που ενδέχεται να αντίκεινται στα ζωτικά τους συμφέροντα.

 

Σε αυτόν τον άξονα πρέπει να κινηθούμε ως Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ που αντιμετωπίζει τις δικές του ιδιαιτερότητες, σε συνάρτηση με το κυπριακό αλλά και το μεταναστευτικό. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προστατεύσουμε το δικαίωμα στο βέτο καθότι αποτελεί μέσο παρέμβασης και επιρροής.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button