Επικαιρότητα

Η ημέρα του ναού

Κρίσιμη και καθοριστική χαρακτηρίζεται η σημερινή μέρα σε σχέση με το μέλλον του δημόσιου κήπου στην Πάφο.

Το δημοτικό συμβούλιο θα εξετάσει για δεύτερη φορά τις τελευταίες εβδομάδες ,το αίτημα της μητρόπολης Πάφου που είναι  ο ιδιοκτήτης του δημόσιου κήπου, για ανέγερση νέου μητροπολιτικού ναού στα όρια του κήπου. Η μητρόπολη Πάφου υποστηρίζει ότι δεν θα απαιτηθεί πέραν του 5% της έκτασης του κήπου για την δημιουργία του ναού και είναι έτοιμη να συζητήσει το ακριβές εμβαδόν και την χωροθετηση του ναού που θα αποτελεί μέρος του ευρύτερου χώρου ο οποίος μετα την ανέγερση του ναού θα παραχωρηθεί στον δήμο για την μετατροπή του σε ένα πραγματικό χώρο πρασίνου για τους πολίτες.

Σημειώνεται ότι λόγο του μηδενικού συντελεστή δόμησης που υπάρχει η τοπική αρχή απλά θα δώσει την συγκατάθεση της και η εκκλησία για να εξασφαλίσει τις σχετικές άδειες θα πρέπει να καταφύγει στο συμβούλιο παρεκκλίσεων και στο υπουργικό συμβούλιο.

Στο ενδεχόμενο αυτό έχουν αντιδράσει φορείς και οργανώσεις της πόλης που έχουν συστήσει την  Ομάδα Πρωτοβουλίας Υπέρ της Διάσωσης του Δημόσιου Κήπου της Πάφου. Σε νέα ανακοίνωση της η ομάδα έδωσε στην δημοσιότητα τα ονόματα 100 γνωστών προσωπικοτήτων που με ψήφισμα τους υποστηρίζουν τις προσπάθειες για διάσωση και διατήρηση του δημόσιου κήπου στην ιστορική του μορφή.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι ο Δημόσιος Κήπος της Πάφου αποτελεί ιστορικό αστικό πάρκο και είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της πόλης και των ανθρώπων της και θα πρέπει να αποδοθεί στο Δήμο Πάφου για να τον αναζωογονήσει, ώστε να παραδοθεί στις επόμενες γενεές στη μορφή που παραδοσιακά είχε και προβλέπεται στο Τοπικό Σχέδιο Πάφου.

Η ομάδα σημειώνει  ότι στην   διαδικτυακή ψηφοφορία που βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι στιγμής ψήφισαν κατά της ανέγερσης ναού στον δημόσιο κήπο 1374 άτομα. Το γεγονός αυτό σημειώνουν υποδεικνύει και την επικρατούσα τάση στην πόλη.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί γυρνώ στις 6 το απόγευμα και έξω από το δημοτικό μέγαρο αναμένεται να παραστούν τόσο πολίτες που τάσσονται εναντίον της ανέγερσης του ναού στον κήπο αλλά και όσοι υποστηρίζουν την άποψη αυτή. Χθες στο τέλος της θείας λειτουργίας σε όλους τους ιερούς ναούς της μητροπολιτικής περιφέρειας Πάφου οι ιερείς κάλεσαν τους πιστούς να παραστούν στην εκδήλωση αυτή.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close