Πολιτική

Η Ε.Ε. στηρίζει Κύπρο στο μεταναστευτικό

Γίνεται ο ίδιος χειρισμός που έγινε και στο παρελθόν, είπε την Παρασκευή ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σχετικά με την ύπαρξη 13 παράτυπων μεταναστών στη νεκρή ζώνη.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εγκαινίων του νέου κτιρίου του Αστυνομικού Σταθμού Πισσουρίου για την ύπαρξη 13 παράτυπων μεταναστών στη νεκρή ζώνη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είπε ότι «όντως» υπάρχει αριθμός 13 παράτυπων μεταναστών, στη νεκρή ζώνη, «είμαστε σε επαφή με την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών για κάλυψη των όποιων ανθρωπιστικών αναγκών που προκύπτουν».
«Είναι ένα θέμα που είχαμε και στο παρελθόν και το διαχειριστήκαμε, και στο πλαίσιο του χειρισμού που έγινε την προηγουμένη φορά, θα γίνει και στην συγκεκριμένη περίπτωση», πρόσθεσε.
Είπε ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σε συνεχή επαφή με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ εδώ και μέρες, «δεν προέκυψαν όλοι οι μετανάστες μαζί, είναι σταδιακά, και υπάρχει αυτός ο αριθμός σήμερα».
Ερωτηθείς για τον λόγο που παραμένουν εκεί, και αν είναι αυτή η τακτική που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, ή είναι επειδή δεν ζήτησαν πολιτικό άσυλο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού «είτε αφορά τις θαλασσές μας, είτε αφορά τις κατεχόμενες περιοχές, και από την Τουρκία, χρήζει μιας πολυεπίπεδης, αν θέλετε, προσέγγισης, και ως Κυπριακή Δημοκρατία θα πράξουμε ό,τι είναι αναγκαίο έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα».
Είπε ότι δεν επιθυμούσε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση και επανέλαβε ότι έγινε και στο παρελθόν χειρισμός και μέσα στο ίδιο πλαίσιο, γίνεται και αυτή την στιγμή.
Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι υπάρχει στήριξη από την ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, απάντησε «σίγουρα. Υπάρχει στήριξη έχουμε βοήθεια από την ΕΕ», σημειώνοντας ότι υπάρχει «σοβαρή μείωση» αφίξεων παράτυπων μεταναστών λόγω των ενεργειών της Κυβέρνησης και ότι έχουν αυξηθεί πολύ οι επιστροφές.
«Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο, συγκεκριμένο πλάνο το οποίο φέρνει αποτελέσματα», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και εξέφρασε «απόλυτη βεβαιότητα ότι θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση». Από κει και πέρα, πρόσθεσε, όποια βοήθεια δίνεται από την ΕΕ και μπορεί να ενισχυθεί αυτό, «είναι ευπρόσδεκτη».
Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button