Πάφος

Η ΕΤΑΠ Πάφου σε εργαστήρι για Έξυπνους προορισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου ως εταίρος του έργου DESTI-SMART συμμετείχε στο 1° Θεματικό εργαστήρι με θέμα “Low-carbon transport systems for visitors at tourist destinations” που πραγματοποιήθηκε στις 27-28 Μαρτίου 2019 στο Hastings του Ηνωμένου Βασίλειου.

Το έργο DESTI-SMART στο οποίο συμμετέχουν 10 εταίροι προωθεί τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μέσω της αποδοτικότητας, της ανθεκτικότητας, της πολυτροπικότητας, των νέων συστημάτων μεταφοράς χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της προώθησης της ποδηλασίας και της πεζοπορίας.

Σήμερα, στην ΕΕ οι εκπομπές υπερβαίνουν τα επίπεδα της δεκαετίας του 1990 και οι μεταφορές αντιπροσωπεύουν το 30% των συνολικών εκπομπών ρίπων και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020 θα υπάρξει δραματική ζήτηση ηλεκτρικής κινητικότητας λόγω του οφέλους μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Για το θέμα αυτό αναφέρθηκε ο καθηγητής Derek Robbins του Πανεπιστημίου Bournemouth, συμβουλευτικός συνεργάτης στο έργο DESTI-SMART όπου παρουσίασε την κατάσταση της τεχνολογίας όσον αφορά την αειφόρο τουριστική κινητικότητα, με τις τελευταίες λύσεις στις μεταφορές με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε τουριστικούς προορισμούς.

Στην συνέχεια ο Claudio Mantero της Horarios do Funchal Public Transport SA, μετέφερε την εμπειρία του για την υλοποίηση του έργου CIVITAS DESTINATIONS στη Μαδέρα, προορισμό όπου ο τουρισμός συμβάλλει κατά 20% στο ΑΕΠ της περιοχής. Όπως ανάφερε ,”Το ηλεκτρικό λεωφορείο είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά αποδοτικό, φιλικό προς το περιβάλλον με εξοικονόμηση που ανέρχεται στο 86% σε σχέση με καύσιμα ντίζελ αλλά και μύωση εκπομπών CO2 κατά 75%. Επιπρόσθετα στο εργαστήρι παρουσιαστήκαν καλές πρακτικές όπως αυτές του Πάλμα ντε Μαγιόρκα όπου διαθέτει στόλο 100 λεωφορείων CNG και προγραμματίζει το 2020 να έχει υποδομές πλήρωσης βιολογικού αέριου που θα παράγεται σε τοπικό επίπεδο.

Η προώθηση της ποδηλασίας και της πεζοπορίας για βιώσιμη κινητικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού ήταν επίσης ένα από τα θέματα που επισημάνθηκαν στο εργαστήρι τα οποία θα απασχολήσουν το έργο σε μεταγενέστερο στάδιο.

Επίσης οι καλές πρακτικές και τα αποτελέσματα άλλων σχεδίων και πρωτοβουλιών της ΕΕ σχετικά με τα συστήματα μετακίνησης με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε τουριστικούς προορισμούς παρουσιάστηκαν από εμπειρογνώμονες του τομέα των μεταφορών. Το InnovaSUMP Interreg Europe, οι προορισμοί CIVITAS, SEEMORE, ECOTALE INTEREG IVC ήταν μερικά από τα έργα που συνεργάζεται το DESTI-SMART με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και αποτελεσμάτων.

Τέλος επισημάνθηκε ότι, οι εκστρατείες προώθησης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την προώθηση πρωτοβουλιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και για την τόνωση της χρήσης και ιδιοκτησίας ηλεκτρικών οχημάτων.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2022 και η ΕΤΑΠ Πάφου θα καταπιαστεί κυρίως με τα θέματα κινητικότητας, εκπομπών χαμηλών ρύπων και συστήματα μεταφοράς, προσβασιμότητα και Βελτίωση στις εγκαταστάσεις ποδηλασίας / πεζοπορίας για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του προορισμού.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button
Close