Πολιτική

Η ελληνοαμερικανική συμφωνία

Μετά την ελληνογαλλική συμφωνία που αποτελεί σταθμό για την άμυνα της Ελλάδας, έρχεται η ελληνοαμερικανική συμφωνία να ενισχύσει έμπρακτα το στρατιωτικό μας πλαίσιο προσφέροντας νέες δυνατότητες δράσης μέσω Στεφανοβίκειου, Λιτόχωρου και Αλεξανδρούπολης.

Το MDCA (Mutual Defense of Cooperation Agreement) που θα υπογράψουμε είναι μια νέα αναβάθμιση του νατοϊκού υποσυστήματος Ελλάδας-Αμερικής σε συνδυασμό με το άλλο Ελλάδας-Γαλλίας. Είναι μια στρατιωτική επιβεβαίωση της στρατηγικής ανάλυσης που προέρχεται από το Rimland.

Η Ελλάδα με αυτή τη νέα συμφωνία χαράζει ιστορία που είναι πρωτοφανής για τα τελευταία χρόνια και αυτό έχει τη σημασία του ειδικά όταν συνδυάζουμε αυτά τα στρατηγικά και στρατιωτικά δεδομένα με τα ενεργειακά, όπου παίζουν ένα σημαντικό ρόλο τόσο η Total όσο και η ExxonMobil και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Έτσι δεν πρόκειται μόνο για μια αποτρεπτική ισχύ για τους εχθρούς μας αλλά και για μια γεωπολιτική αναβάθμιση που κάνει τη διαφορά. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα αποκτά και μια άλλη εμβέλεια αφού η δράση της δεν θα περιορίζεται πια σε μια παθητική άμυνα της ζώνης της αλλά και μια ενεργητική δράση στην ευρύτερη περιοχή πράγμα το οποίο ενδιαφέρει το ΝΑΤΟ αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button