Υγεία

Η ασθένεια της εποχής

Η άνοια τύπου Alzheimerαποτελεί την συχνότερη μορφή άνοιας, η οποία αυξάνεται σε συχνότητα με την πάροδο της ηλικίας, ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 10 εκ. νέες περιπτώσεις άνοιας. Αυτό αναφέρει το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer στις 21 Σεπτεμβρίου. 

Σημειώνεται, δε, ότι η συχνότητα της μέτριας προς σοβαρή άνοιας να κυμαίνεται στο 5% περίπου του γενικού πληθυσμού για άτομα άνω των 65, και 20%-40% για άτομα άνω των 85 ετών. Επί του παρόντος πέραν των 55 εκ. ανθρώπων ζουν παγκοσμίως με την άνοια και μέχρι το 2050 αναμένεται να φτάσουν τα 152 εκ. Τα άτομα με άνοια αποτελούν το 15%-20% των ασθενών των εξωτερικών παθολογικών ιατρείων και το 50% των ατόμων σε δομές χρόνιας φροντίδας. 

Επίσης, η άνοια αποτελεί την έβδομη αιτία θανάτου και μία από τις μεγαλύτερες αιτίες αναπηρίας και εξάρτησης ανάμεσα στους ηλικιωμένους. Η άνοια τύπου Alzheimer πρώιμου τύπου, μπορεί να παρουσιαστεί σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 65 ετών και έχει γρήγορη εξέλιξη συνήθως, ενώ η όψιμη μορφή της, παρουσιάζεται σε άτομα άνω των 65 ετών και εξελίσσεται με βραδύτερο ρυθμό. 

Ως εκ τούτου, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας οφείλει να συμβάλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της πάθησης αυτής, όχι μόνο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού που ζει με την άνοια και των οικογενειών τους, αλλά και για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνεπειών που αυτή έχει στο άτομο, στην κοινωνία και στο κράτος. 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button