Περιβάλλον

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπαίνουν αργά αλλά σταθερά στη ζωή μας.

Αντί των μηχανών εσωτερικής καύσης χρησιμοποιούν ηλεκτροκινητήρες που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από συσσωρευτές, τις γνωστές σε όλους μας επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν για την κίνησή τους τόσο τη μηχανή εσωτερικής καύσης, βενζίνης ή ντίζελ, όσο και τον ηλεκτροκινητήρα, ονομάζονται υβριδικά.

Τα διάφορα κατασκευαστικά προβλήματα σε σχέση με την επίδοση, την αυτονομία και τον απαιτούμενο χρόνο επαναφόρτισης των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων φαίνεται να υπερπηδούνται.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα τους συνοψίζονται στα πιο κάτω: Χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια που όταν παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν υπάρχει ρύπανση.

Πρόκειται επιπρόσθετα για αθόρυβες μηχανές, για χαμηλό κόστος μετακίνησης και για ακόμη χαμηλότερο κόστος συντήρησης.

Ως εκ των πιο πάνω ανατρέπεται μεσοπρόθεσμα το υψηλότερο κόστος αγοράς των σημερινών ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε σχέση με τα αυτοκίνητα με συμβατικές μηχανές. Η περαιτέρω σταδιακή μείωση της τιμής των ηλεκτροκίνητων οχημάτων είναι σίγουρη.

Παρά τα προβλήματα που προαναφέραμε, το μερίδιο αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει ανοδική τάση και προβλέπεται να ανέβει στην Ευρώπη από το 2% του 2018 στο 50% σε βάθος δεκαετίας. Είναι πέραν από σίγουρο ότι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα αντικαταστήσει σε βάθος εικοσαετίας το συμβατικό.

Η αντίσταση που προβάλλεται από τις πετρελαϊκές εταιρείες αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ταχύτερη εκτόπιση των συμβατικών αυτοκινήτων. Στην Ευρώπη η ηλεκτροκίνηση κερδίζει έδαφος και στα αστικά λεωφορεία.

Τα σκήπτρα της ανάπτυξης της συγκεκριμένης τεχνολογίας ανήκουν στις ΗΠΑ, ενώ ακολουθεί η Ιαπωνία. Στην Ευρώπη, παρά τη σχετική καθυστέρηση των κολοσσών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια άμεση στροφή προς τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Σαν αποτέλεσμα διαπιστώνονται τεχνολογικά άλματα μέσα από τα γερμανικά κέντρα ερευνών. Έχουν διατυπωθεί σαφείς στόχοι για τις προσεχείς πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων: Ένα στα τέσσερα από τα οχήματα που θα πωλούνται στην Ευρώπη θα είναι ηλεκτροκίνητο μέχρι το 2021. Ο αριθμός αυτός θα γίνει ένα στα τρία μέχρι το 2025, ενώ μέχρι το 2030 τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα θα αντιπροσωπεύουν το ήμισυ και πλέον των πωλήσεων.

Ο ανταγωνισμός δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεγάλη ανάπτυξη στο σχετικό αντικείμενο. Η πρωτοκαθεδρία των Αμερικανών μέσω της Tesla, ο έντονος ανταγωνισμός της Ιαπωνίας και η αργοπορημένη μεν, αλλά μετωπική επίθεση των Γερμανών δε, είναι το εχέγγυο για άλματα ανάπτυξης στην ηλεκτροκίνηση.

Εκείνο που χρειάζεται είναι επιπλέον πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων για να καταστήσουν πιο ελκυστική την ηλεκτρική οδήγηση. Επιβάλλεται η ενθάρρυνση μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση μέσω μείωσης των φορολογιών, παροχής άλλων κινήτρων και δημιουργίας υποδομών για στήριξη της νέας μορφής αυτοκίνησης. Πληροφοριακά, υπάρχουν σήμερα στην επαρχία της Πάφου τρείς σταθμοί φόρτισης των δύο σημείων έκαστος. Ένας παρά τα

γραφεία της ΑΗΚ, ένας στο αεροδρόμιο Πάφου και ένας σταθμός πλησίον των γραφείων του ΚΟΤ στην Πόλη Χρυσοχούς. Ακόμη ένας σταθμός είναι υπό δημιουργία από το Δήμο Πάφου μαζί με την αγορά του πρώτου στην Κύπρο ηλεκτροκίνητου λεωφορείου.

Αντώνης Τρακκίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός, Δημοτικός Σύμβουλος.

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button