Περιβάλλον

Ζητούν να απαγορευθεί το κυνήγι

Το BirdLife Cyprus ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών και την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας να απαγορεύσουν το κυνήγι στην περιοχή της λίμνης Σορός στο Μενεού, αφού έρευνα που διεξήγαγε έδειξε υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης μολύβδου.
 
Σε γραπτή ανακοίνωση της οργάνωσης BirdLife Cyprus αναφέρεται ότι «το νοτιοδυτικό κομμάτι της Αλυκής Λάρνακας στο Μενεού (γνωστή ως λίμνη Σορός) είναι ένας από τους λίγους υγρότοπους στην Κύπρο που επιτρέπεται το κυνήγι σε κοντινή απόσταση από αυτή. Για τον λόγο αυτό το BirdLife Cyprus συντόνισε μια δειγματοληπτική έρευνα για να αξιολογήσει τη συγκέντρωση του μόλυβδου στα ιζήματα στο συγκεκριμένο κομμάτι της Αλυκής”.

Προστίθεται ότι “τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν σε έκθεση που έχει ήδη αποσταλεί στον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, επιβεβαιώνουν ότι η ανάλυση των ιζημάτων έδειξε υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης μόλυβδου στα σημεία της λίμνης που συνορεύουν με την επιτρεπόμενη περιοχή κυνηγίου. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλες πιθανές πηγές μόλυβδου στην περιοχή, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κυνηγετική δραστηριότητα είναι η πηγή μόλυνσης από μόλυβδο”.

Τα ευρήματα, συνεχίζει η ανακοίνωση “είναι άκρως ανησυχητικά, επειδή η λίμνη Σορός είναι μολυσμένη με μόλυβδο και αυτό είναι επικίνδυνο τόσο για τους ανθρώπους όσο και την άγρια ζωή, ειδικά για τα υδρόβια πουλιά. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2020 περισσότερα από 100 φλαμίνγκο βρέθηκαν νεκρά σε μια άλλη περιοχή της Αλυκής Λάρνακας και οι αναλύσεις που έγιναν από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έδειξαν ότι τα 85 πέθαναν λόγω δηλητηρίασης από μόλυβδο, ενώ τα ευρήματα της έκθεσης δείχνουν σαφώς ότι οι κυνηγοί που χρησιμοποιούν αυτή την περιοχή δεν συμμορφώνονται με την εθνική νομοθεσία που απαγορεύει τη χρήση φυσιγγίων με σφαιρίδια από μόλυβδο σε ακτίνα 300 μέτρων από υγροτόπους και φράγματα».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η λίμνη Σορός δυστυχώς αποτελεί και γνωστό μαύρο σημείο παράνομης θανάτωσης μεταναστευτικών πουλιών, αφού τον περασμένο Σεπτέμβριο το BirdLife Cyprus κατάγγειλε τον παράνομο πυροβολισμό δεκάδων μελισσοφάγων και άλλων προστατευόμενων ειδών στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία καταγγέλθηκε πολλές φορές στο παρελθόν στην αρμόδια αρχή, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας».

 
Το BirdLife Cyprus «ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών και την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας να απαγορεύσουν το κυνήγι σε αυτήν την περιοχή» αφού πιστεύει ότι τα επικίνδυνα υψηλά επίπεδα συγκεντρώσεων μόλυβδου, τα συχνά περιστατικά παράνομης θανάτωσης μεταναστευτικών πουλιών και το θέμα δημόσιας ασφάλειας λόγω της εγγύτητας της κυνηγετικής περιοχής στην οικιστική και τουριστική ζώνη, είναι αδιαμφισβήτητοι λόγοι για την ενέργεια αυτή.
 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button