Επικαιρότητα

Ευρωπαϊκή διάκριση για παραλίες Αργάκας, Γιαλιάς και Πωμού

Η περιοχή της Πάφου φημίζεται σε όλο τον κόσμο για τη πράσινη φύση της αλλά και τις κρυστάλλινες παραλίες της. Παράλληλα μετά με την απονομή 18 Γαλάζιων σημαιών ( blue flags) σε ολόκληρη την επαρχία, η Πάφος έχει διακριθεί και κατάφερε να κερδίσει το Ευρωπαϊκό Αργυρό βραβείο «ΑΚΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ» για το 2022-23 και να συγκαταλέγεται μέσα στους 100 κορυφαίους “πράσινους προορισμούς” της Ευρώπης.

Μετά από εισήγηση της ΕΤΑΠ Πάφου που κατέχει το βραβείο από το 2013 ο θεσμός έχει επεκταθεί και καλύπτει πλέον και τις παραλίες Αργάκας, Γιαλιάς και Πωμού έτσι ολόκληρη η ακτογραμμή της Πάφου είναι πλέον αναγνωρισμένη και ελκυστική ιδιαίτερα στους επισκέπτες που ενδιαφέρονται να συνδυάσουν διακοπές και απόλαυση στη φύση σε ένα προορισμό με μαγευτικό τοπίο, που φροντίζει και διατηρεί την ποιότητα του περιβάλλοντος και ακολουθεί πρακτικές για προστασία και ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Αργυρό βραβείο και μια θέση στον κατάλογο των TOP 100 πιο “πράσινων” παράκτιων και νησιώτικων περιοχών της Ευρώπης, τιμά την Πάφο αλλά την ίδια στιγμή την δεσμεύει για συνέχιση και καλυτέρευση των πρακτικών που ακολουθεί. Η Πάφος με αυτό το βραβείο γίνεται ακόμη πιο γνωστή για την απαράμιλλη ομορφιά της, για τις γραφικές παραλίες της και την πλούσια και σπάνια βλάστηση με κυρίαρχη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς και του Νέου Χωρίου μέχρι και τον Πωμό .

Βασικά κριτήρια της επιλογής των περιοχών είναι η καθαριότητα των υδάτων, η βιοποικιλότητα των περιοχών, το περιβάλλον τους, οι δράσεις για ορθή περιβαλλοντική συμπεριφορά (πχ εξοικονόμηση φυσικών πόρων), η κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, η πολιτιστική τους κληρονομιά , η έλλειψη ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα ποσοστά θορύβου, η ποιότητα τουριστικής υποδομής, η ασφάλεια, η προσβασιμότητα, η εύκολη πρόσβαση στην πληροφόρηση κ.α.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button