Επικαιρότητα

Ερίζουν για την οικία επαρχου

Σκληρή μάχη ετοιμάζεται να δώσει ο δήμος Πάφου με το τμήμα αρχαιοτήτων για την κυριότητα της οικίας επαρχου.

Το κτήριο με την αποικιοκρατική αρχιτεκτονική αποτελεί ένα ακόμη εμβληματικό κτήριο της πόλης της Πάφου. Αποτελούσε για χρόνια την οικία του επαρχου Πάφου, ακόμη και τριάντα χρόνια μετα την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας. Η μπροστινή του πλευρά βρίσκεται επι της κεντρικής λεωφόρου Γρίβα Διγενή και η πίσω πλευρά επι της Νεόφυτου Νικολαΐδη ενώ δίπλα ακριβώς από την οικία επαρχου βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.

Η οικία επαρχου είχε ανακαινισθεί από το ινστιτούτο Κύπρου το οποίο είχε επιχειρήσει να δημιουργήσει την έδρα του ΕΚΕΤΑ, μια σύμπραξη των δήμων Πάφου και Γεροσκηπου που τελικά δεν καρποφόρησε. Η ανακαινισμένη οικία επαρχου αποτέλεσε την έδρα της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2017. Από τις αρχές του 2018 το κτήριο παραμένει κενό και το διεκδικούν τόσο η τοπική αρχή όσο και το τμήμα αρχαιοτήτων που σχεδιάζει να δημιουργήσει στην περιοχή, ως προέκταση του αρχαιολογικού μουσείου, ένα βυζαντινό μουσείο ενοποιώντας τους δυο γειτονικούς χώρους.

Η τοπική αρχή έχει διαμηνύσει, και έχει ήδη αποστείλει σχετικές επιστολές, ότι ζητεί να της παραχωρηθεί η οικία επαρχου και ο περιβάλλοντας χώρος, οι κήποι, τους οποίους ήδη συντηρεί. Ο δήμος Πάφου τονίζει ότι οι ανάγκες του για στέγαση διαφόρων υπηρεσιών του, ενδεχομένως και του φορέα πολιτισμού είναι πιεστικές και θα πρέπει να παραχωρηθεί στην πόλη για άμεση χρήση ολόκληρος ο χώρος.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button