Υγεία

Επιφυλάξεις νεφροπαθών Πάφου για συνεδρίες σε κλινικές

Οι νεφροπαθείς της Πάφου  χαιρετίζουν  την πρόθεση του υπουργείου υγείας να ζητήσει την διεξαγωγή  συνεδρίων αιμοκάθαρσης σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο στη Πάφο προκειμένου να αποσυμφορηθεί  η νεφρολογική κλινική του νοσοκομείου.

Εκφράζουν ταυτόχρονα επιφυλάξεις κατά πόσο οι ιδιωτικές κλινικές θα παρέχουν τη σωστή ιατρική κάλυψη, δηλαδή ιατρούς νεφρολόγους κατά τη διάρκεια των αιμοκαθάρσεων.

Αυξητική τάση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο  η νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Στην Πάφο τα είκοσι τελευταία χρόνια οι ασθενείς έχουν τριπλασιασθεί και σήμερα έχουν φτάσει τους 100. Οι προδιάγραφες της  μονάδα αιμοκάθαρσης του νοσοκομείου Πάφου είναι για έξι κρεβάτια/ μηχανές αιμοκάθαρσης  και  έχουν τοποθετηθεί 14, σε ένα χώρο που δεν ξεπερνά τα 50 τετραγωνικά μέτρα.

Οι νεφροπαθείς είχαν εισηγηθεί και στο παρελθόν  ένα ποσοστό των αιμοκαθάρσεων να μετακινηθεί σε μονάδες στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα που εφαρμόζεται εκφράζουν ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις κατά πόσον οι ιδιωτικές κλινικές θα μπορέσουν να ανταποκριθούν με επάρκεια.

Οι αιμοκαθαριζομενοι αξιώνουν να διασφαλιστούν θεσμοθετημένες οδηγίες προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ώστε να εξασφαλίζεται ή ποιότητα και ασφάλεια της παρεχόμενης υπηρεσίας προς τους ασθενείς ενώ απαιτούν επίσης η  μονάδα να είναι συμβεβλημένη με το λογισμικό του ΓεΣΥ, όπου ο νεφρολόγος ιατρός να μπορεί να έχει πρόσβαση στον φάκελο του κάθε ασθενή.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button