Επικαιρότητα

Επιτέλους στέγαστρα για ψηφιδωτά

Ξένος οίκος αναλαμβάνει την σχεδίαση των στεγάστρων των ψηφιδωτών της Πάφου.

Μετά από μια πολυετή διαδικασία, στο πλαίσιο κοινού διεθνούς διαγωνισμού που εγκαινιάστηκε το φθινόπωρο του 2019 για τον σχεδιασμό στεγάστρων για τα ψηφιδωτά και άλλα ευαίσθητα αρχαιολογικά κατάλοιπα στον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Πάφου – ο οποίος αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – ο νικητής του διαγωνισμού είναι το αρχιτεκτονικό γραφείο Hugh Broughton Architects, αναφέρουν σε ανακοίνωση τους, το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και το Getty Conservation Institute των Η.Π.Α.. 

Η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρ Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου αναφέρει ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες του Τμήματος είναι η προστασία των μοναδικών ψηφιδωτών του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Νέας Πάφου, ο οποίος αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε, σε συνεργασία με το Getty Conservation Institute, σημειώνει, στη δημιουργία Διαχειριστικού Σχεδίου και σε διεθνή διαγωνισμό για τη δημιουργία στεγάστρων που θα προστατεύουν τα ευαίσθητα αρχαιολογικά κατάλοιπα. 

Ο εν λόγω διαγωνισμός, σημειώνεται στην ανακοίνωση, προωθήθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Συντήρησης και Διαχείρισης που εκπονεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων με το Getty Conservation Institute για την προστασία του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου και των ψηφιδωτών δαπέδων που είναι μοναδικά σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, καθώς και των υπόλοιπων καταλοίπων και μνημείων που χρονολογούνται στην Ελληνιστική, Ρωμαϊκή, Παλαιοχριστιανική, Βυζαντινή, Μεσαιωνική και Οθωμανική περίοδο.

Κατά την εκπόνηση του εν λόγω Σχεδίου, η δημιουργία στεγάστρων για την προστασία και βέλτιστη παρουσίαση των ψηφιδωτών δαπέδων και των αρχαιολογικών καταλοίπων θεωρήθηκε απαραίτητη και εξαιρετικά μεγάλης σημασίας. 

Μετά την εξέταση των προτάσεων που υποβλήθηκαν από πολλά αρχιτεκτονικά γραφεία διεθνώς, επιλέγηκαν για την τελική φάση του διαγωνισμού έξι αρχιτεκτονικά γραφεία: Carmody CroarkeCullinan StudioStudio Gionata RizziHugh Broughton ArchitectsMachado Silvetti και Sela James Architects (σε συνεργασία με τον Gort Scott). Σε αυτή τη φάση ζητήθηκε από τα έξι γραφεία να εκπονήσουν προτάσεις με αρχιτεκτονικά σχέδια (Concept Designs) για δύο στέγαστρα.

Το ένα στέγαστρο αφορά στην Οικία του Θησέα και θα καλύπτει τα ψηφιδωτά με σκηνή από τη ζωή του Αχιλλέα, τον Θησέα και τον Μινώταυρο στο Λαβύρινθο και σύμπλεγμα λουτρώνα με γεωμετρικά ψηφιδωτά. Το δεύτερο στέγαστρο θα προστατεύει την Οικία του Ορφέα και τα ψηφιδωτά με τη μάχη του Ηρακλή και το λιοντάρι της Νεμέας, τον Ορφέα και τα ζώα που τον πλαισιώνουν ακούγοντας τη μουσική του και ένα μικρότερο σύμπλεγμα λουτρώνα. 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button