Πολιτική

Επιστολή Γκουτερες προς Ακιντζι

Ικανοποίηση για το ότι οι δύο ηγέτες στην Κύπρο βρίσκονται σε επικοινωνία και συμφώνησαν να ανταλλάζουν πληροφορίες και να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην απαντητική του επιστολή προς τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η επιστολή του κ. Γκουτέρες αποτελεί απάντηση στην επιστολή που είχε στείλει ο κ. Ακιντζί και προς τα ΗΕ (όπως και προς την ΕΕ, την Τουρκία και την Παγκόσμια Τράπεζα) ζητώντας στήριξη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρεται ότι στην απαντητική του επιστολή, ο ΓΓ αναφέρει ότι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία σε όλο το νησί χρειάζεται συνεργασία, διάλογος και συντονισμένες ενέργειες.

Αναφέρει επίσης ότι το κύριο κανάλι επικοινωνίας σε περιόδους κρίσης είναι η Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία, ωστόσο για να συμβάλλουν σε έναν πιο ευρύ αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό, οι δύο ηγέτες πρέπει να ενθαρρύνουν και να ενδυναμώσουν και τις άλλες δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές.

Επιπλέον, ο ΓΓ αναφέρει ότι προτρέπει τους δύο ηγέτες να βρουν επιπρόσθετους τρόπους για την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση υγείας στο νησί αναμένει να υπάρξει κοινή συμφωνία στις ρυθμίσεις για να ανοίξουν και πάλι τα σημεία διέλευσης.  Ενθαρρύνει δε τους ηγέτες σε όλα αυτά τα θέματα να συνεργαστούν με την Ειδική Εκπρόσωπό του, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ο  Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει ακόμη ότι για την οικονομική και τεχνική στήριξη της τ/κ κοινότητας βρίσκεται σε επικοινωνία με την κ. Σπέχαρ, έχει σημειώσει το αίτημα για στήριξη και συνεχίζουν να αξιολογούν στα ΗΕ τις δυνατές επιλογές για να μπορέσουν να προσφέρουν αυτή τη στήριξη.

Ο κ. Γκουτέρες εκφράζει επίσης ικανοποίηση για την αλληλεγγύη που επέδειξε και την στήριξη του Τ/κ ηγέτη στην έκκλησή του για παγκόσμια ανακωχή, σημειώνοντας ότι όλοι πρέπει να κάνουν όσα περισσότερα μπορούν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close