Επικαιρότητα

Επισπεύδονται τα έργα στην Χρυσορογιάτισα

Επισπεύδονται οι εργασίες αποκατάστασης στην μονή Χρυσορρογιατίσης που ιδρύθηκε το 1152.

 

Το ιστορικό μοναστήρι  αντιμετωπίζει σοβαρά κτιριολογικά προβλήματα με αποτέλεσμα ένα μέρος του να κινδυνεύει με κατάρρευση. Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου μεταφορών επικοινωνιών και έργων Σταύρος Μιχαήλ που βρέθηκε σήμερα στην μονή δήλωσε ότι οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν. 

 

Ο κ. Μιχαηλ παραδέχθηκε ότι η  κτιριολογική κατάσταση της μονής είναι χειρότερη απ’ ότι ανέμενε τονίζοντας ότι επείγει η λήψη μέτρων. Αναμένουν ανέφερε την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης που έχουν αναλάβει ιδιώτες μελετητές, για λογαριασμό της μητρόπολής Πάφου σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ και ακολούθως το έργο θα το αναλάβουν τα δημόσια έργα.  Η μελέτη θα είναι έτοιμη σε μερικούς μήνες και μέχρι το τέλος του χρόνου  αναμένεται η προκήρυξη των προσφορών.  

 

Ο Ηγούμενος της μονής Παγκράτιος εξήγησε ότι το νερό της βροχής συγκεντρώνεται από τις στέγες όλων των κτηρίων στην εσωτερική αυλή και με ένα μικρό τσιμεντένιο αυλάκι μεταφερόταν κάτω από τα κτήρια προς το εξωτερικό.  Το αυλάκι αυτό ωστόσο έκλεισε και η  υγρασία δημιουργεί προβλήματα στα θεμέλια και στην τοιχοποιία  της μονής.

 

Προβλήματα υπάρχουν επίσης και στις στέγες των κτηρίων του μοναστηριού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ηγούμενος όλες οι στέγες τρέχουν τον χειμώνα και οι σωστικές εργασίες θα πρέπει να επισπευσθούν. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η μητρόπολη Πάφου θα καταβάλουν εξ ημισείας το κόστος που υπολογίζεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ. 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button