Επικαιρότητα

Επικρίσεις για την πυρκαγιά της Πάφου

Το κράτος είναι ανέτοιμο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για προστασία των ανθρώπων και της φύσης από τις πυρκαγιές, αναφέρει η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), προσθέτοντας ότι παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις γύρω από την πυρκαγιά που μαίνεται από το μεσημέρι της 11ης Ιουνίου στην επαρχία Πάφου, στις κοινότητες Ψάθι, Λεμόνα και Χούλου.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΠΟΚ τονίζει το γεγονός ότι δεν λαμβάνονται μέτρα για τη δημιουργία πράσινων σημείων σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας, οδηγώντας στη δημιουργία παράνομων σκυβαλότοπων, που είναι δυνητικά εστίες πρόκλησης πυρκαγιών.
Επίσης η ΟΠΟΚ επισημαίνει «τη διαχρονική έλλειψη βούλησης από το κράτος στην στελέχωση της δασοπυρόσβεσης, αλλά και τη μη απόκτηση πτητικών μέσων πυρόσβεσης». Σημειώνει ακόμη τη μείωση στον προϋπολογισμό των δαπανών για δραστηριότητες και ενέργειες που αφορούν περιβαλλοντική προστασία, προσθέτοντας ότι σε διάστημα τριών χρόνων (2016-2019) μειώθηκε από το 0,53% του ΑΕΠ σε 0,30%.

Αναφερόμενη στην πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου, η ΟΠΟΚ υπογραμμίζει ότι «αν η Κυπριακή Δημοκρατία είχε τα κατάλληλα πτητικά μέσα πυρόσβεσης, οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα είχαν μπόλικο χρόνο μπροστά τους ώστε με το φως της ημέρας να επιχειρήσουν και να αποτρέψουν την επέκτασή της αμέσως και όχι όπως έχει εξελιχθεί μέχρι τώρα».

«Θα πρέπει αμέσως να τεθεί το θέμα της σωστής στελέχωσης της δασοπυρόσβεσης με σωστό εξοπλισμό και διάθεση οικονομικών πόρων για την επιτήρηση και εποπτεία περιοχών προστασίας της φύσης και της υπαίθρου», αναφέρει η ΟΠΟΚ.
Ακόμη, εγείρει το θέμα της προμήθειας πτητικών μέσων πυρόσβεσης, ώστε να προλαμβάνεται η επέκταση των πυρκαγιών, τη δημιουργία σε όλη την επικράτεια πράσινων σημείων, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα παράνομων σκυβαλότοπων, καθώς και τη θέσπιση αυστηρότερων ποινών και πολιτικής μηδενικής ανοχής.

«Οι ελλείψεις και τα κενά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών επιβεβαιώνουν ότι το κράτος για άλλο ένα καλοκαίρι είναι ανέτοιμο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για προστασία των ανθρώπων και της φύσης από τη λαίλαπα των πυρκαγιών», καταλήγει.
Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button