Περιβάλλον

Επικήρυξαν τον λαγοκέφαλο

Σε πορεία υλοποίησης τέθηκε από τις 3 Ιουνίου 2024 το Σχέδιο Χορηγιών για τον περιορισμό εξάπλωσης του Λαγοκέφαλου στα παράκτια ύδατα της Κύπρου από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι σκοπός του Σχεδίου είναι ο μετριασμός του είδους «Λαγοκέφαλος» (Lagocephalus sceleratus) στην παράκτια ζώνη της Κύπρου από συλλογικές ομάδες αλιέων και αφορά στην άσκηση έντονης στοχευμένης αλιευτικής πίεσης στον πληθυσμό του είδους από τον παράκτιο επαγγελματικό στόλο της Κύπρου.

Από το συνολικό ποσό, το 70% καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ) και το υπόλοιπο 30% από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το ποσοστό χρηματοδότησης στους δικαιούχους ανέρχεται σε 100% (δημόσια δαπάνη).

Δικαιούχοι για αίτηση ένταξης προτάσεων στο πλαίσιο του Σχεδίου είναι «συλλογικές ομάδες» αλιέων:

α) κάτοχοι άδειας αλιείας κατηγορίας Α ή Β, των οποίων τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη τους είναι εγγεγραμμένα στο Κυπριακό Μητρώο Αλιευτικών Σκαφών (ΜΑΣ) και μέλη ενός από τους αναγνωρισμένους από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ψαράδων Παράκτιας Αλιείας τοπικούς συνδέσμους αλιέων και

β) κάτοχοι πολυδύναμης άδειας αλιείας, των οποίων τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη είναι εγγεγραμμένα στο Κυπριακό Μητρώο Αλιευτικών Σκαφών (ΜΑΣ) και είναι μέλη της Συντεχνίας Αλιέων Πολυδύναμων Σκαφών.

Η αμοιβή των δικαιούχων που θα ενταχθούν στο Σχέδιο θα είναι ανάλογη με το ολικό βάρος των «λαγοκέφαλων» που θα αλιεύσουν και θα καταστρέψουν. Η αντιστάθμιση που θα δίνεται ανέρχεται στα 4,73 ευρώ/κιλό.

O συνολικός προϋπολογισμός του Σχεδίου είναι €595.000.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024, μέχρι την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2024.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Προγράμματος Θάλασσας Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας.

Τι είναι ο λαγοκέφαλος

Ο λαγοκέφαλος ή κουνέλι ή κουνελόψαρο είναι λεσσεψιανό είδος, εισήλθε στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, και έχει κάνει έντονη την εμφάνισή του στα νερά της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Φθάνει τουλάχιστον τα 110 εκ. σε μήκος και τα 7 κιλά σε βάρος.

Έχει ράχη χρώματος πρασινοκαφέ με μαύρα ισομεγέθη και κανονικά διατεταγμένα στίγματα, μια ασημένια λωρίδα από το στόμα μέχρι την άκρη της ουράς, άσπρη κοιλιά και μια ασημένια βούλα μπροστά από κάθε μάτι. Δεν έχει λέπια αλλά πολυάριθμα μικρά σαρκώδη αγκάθια στη ράχη και στην κοιλιά.

Η γνάθος φέρει 4 ισχυρά δόντια, 2 πάνω και 2 κάτω, τα οποία ενώνονται σχηματίζοντας ένα είδος ράμφους. Τα πλευρά και τα επίπλευρα απουσιάζουν, ένα χαρακτηριστικό που συνδέεται με την ικανότητα των ψαριών αυτών να φουσκώνουν σημαντικά το σώμα τους απορροφώντας νερό ή αέρα για να απωθούν τους θηρευτές τους.

Ο λαγοκέφαλος κινείται σε κοπάδια σε όλων των τύπων τα υποστρώματα, από τον βυθό μέχρι την επιφάνεια, και σε βάθη μέχρι 100 μέτρα τουλάχιστον. Είναι ευκαιριακός θηρευτής και τρέφεται με μια μεγάλη ποικιλία οργανισμών, όπως κεφαλόποδα, μαλακόστρακα και ψάρια ακόμα και του είδους του.

Πολύ συχνά επιτίθεται σε ψάρια που είναι ήδη πιασμένα σε δίχτυα ή αγκίστρια, προκαλώντας ζημιές στα εργαλεία και στα αλιεύματα με το ισχυρό ράμφος του. Δυστυχώς, ο λαγοκέφαλος είναι πια ένα από τα συχνότερα παραλιεύματα των ψαράδων της χώρας μας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο λαγοκέφαλος περιέχει στους ιστούς του την ισχυρή νευροτοξίνη τετροδοτοξίνη (TTX), η οποία συγκεντρώνεται κυρίως στο πεπτικό σύστημα, το συκώτι και τις γονάδες, και για τον λόγο αυτό η εμπορία του απαγορεύεται βάσει ευρωπαϊκών κανονισμών. Η συγκέντρωση της τετροδοτοξίνης μεταβάλλεται με την εποχή, την ηλικία, το αναπαραγωγικό στάδιο, την περιοχή κ.λπ.

Τα συμπτώματα μετά από κατανάλωση περιλαμβάνουν μούδιασμα στα χείλη και τη γλώσσα, παραισθησία στο πρόσωπο και τα άκρα, πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι, διάρροια και τάση εμετού, παράλυση, αναπνευστική δυσκολία μέχρι και θάνατο από παράλυση του αναπνευστικού συστήματος.

Η κατανάλωση περίπου 25 mg TTX μπορεί να σκοτώσει ένα άτομο βάρους 75 κιλών. Δυστυχώς δεν υπάρχει αντίδοτο στην τετροδοτοξίνη και ο ασθενής θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε ιατρικό κέντρο για υποστηρικτική θεραπεία μέχρι ο οργανισμός να αποβάλει την τοξίνη.

Εκτός από τον L. sceleratus υπάρχουν στη χώρα μας άλλα 4 τουλάχιστον είδη της ίδιας οικογένειας (Tetraodontidae) που μοιάζουν μορφολογικά, τα Lagocephalussuezensis, Torquigenerflavimaculosus, Lagocephalus guentheri και Sphoeroides pachygaster. Αν και τα είδη αυτά δεν θεωρούνται τοξικά, καλό είναι το κοινό να αποφεύγει την κατανάλωσή τους.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button