Επικαιρότητα

Επεισόδια για τις χελώνες στην Αργακα

Μέλη της  ομάδας των εμπειρογνωμόνων που υλοποιεί για λογαριασμό του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών  το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών στην Κύπρο καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν επίθεση από τον κοινοτάρχη Αργάκας και κατοίκους της περιοχής οι οποίοι, σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, τους παρεμπόδισαν και δεν τους επέτρεψαν να εργαστούν.

Τα μέλη της ομάδας είχαν μεταβεί χθες στην βόρεια πλευρά του κόλπου της Χρυσοχους, στην παραλία της Αργακας προκειμένου να τοποθετήσουν προστατευτικά κλουβιά πάνω από φωλιές χελωνων.

Οι σιδερένιες αυτές κατασκευές τοποθετούνται προκειμένου να παρεμποδίζονται τα αρπακτικά, κυρίως οι αλεπούδες να σκάβουν στην άμμο και να τρώνε τα αυγά πριν εκκολαφθούν τα χελωνάκια.

Κάτοικοι αλλά και παράγοντες της περιοχής έχουν διατυπώσει ωστόσο την θέση πολλές φορές ότι δεν υπάρχουν τόσες πολλές φωλιές ή ότι οι εμπειρογνώμονες μεταφέρουν αυγά στην συγκεκριμένη παραλία από άλλες περιοχές προκειμένου να εκκολαφθούν στην παραλία της Αργακας.

Τα μέλη της ομάδας των εμπειρογνωμόνων κατήγγειλαν ότι  το περιστατικό έγινε στην παρουσία εκπροσώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης και συγκεκριμένα της Μόνιμης Επιτροπής της Σύμβασης της Βέρνης για τη Διατήρηση της Ευρωπαϊκής Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων, καθώς και ομάδας ξένων εμπειρογνωμόνων που βρίσκεται στην Κύπρο για να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προστασίας των θαλασσίων χελωνών που υλοποιείται στην Κύπρο, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Όπως ανέφεραν αρχικά ο κοινοτάρχης τους τηλεφώνησε να απομακρυνθούν από την περιοχή αφού όπως τους είπε δεν είχαν εξασφαλίσει άδεια από την κοινότητα και αργότερα μετέβη ο ίδιος εκεί μαζί με κατοίκους της περιοχής παρεμποδίζοντας τα μέλη του συνεργείου να τοποθετήσουν τα προστατευτικά καλύμματα.

Στην περιοχή κλήθηκε και η αστυνομία η οποία χαρακτηρίζει το περιστατικό μικρή διένεξη. Εκπρόσωπος της δύναμης ανέφερε ότι λήφθηκαν καταθέσεις και διερευνάται η παρεμπόδιση του έργου της ομάδας  Προγράμματος Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close