Περιβάλλον

Επείγουσα δράση για πλαστικά στην Μεσόγειο

Ως ημίκλειστη θάλασσα και παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, η Μεσόγειος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στα πλαστικά, που απειλούν τα μεσογειακά είδη, τα οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία.

Η UfM, Ένωση για τη Μεσόγειο, αναλαμβάνει δράση για να μετατρέψει αυτές τις προκλήσεις σε λύσεις υποστηρίζοντας έργα που εντοπίζουν σημεία διαρροής πλαστικών και παρέχουν επιστημονικά στοιχεία και συστάσεις στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Προσπαθεί επίσης να εμπλέξει όλους τους ενδιαφερόμενους για την ανάπτυξη λύσεων για τη διαρροή πλαστικών και τη μείωση της χρήσης.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου από την ‘Ενωση για τη Μεσόγειο, το πρόσφατα υποστηριζόμενο έργο Toumali αναπτύσσει συστήματα αειφόρου διαχείρισης απορριμμάτων στον τουριστικό τομέα στο Μαρόκο, την Τυνησία και την Αίγυπτο.

Επίσης το έργο Plastic Busters συλλέγει και αναλύει πλαστικά απορρίμματα στη Μεσόγειο με επικέντρωση στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και τα απειλούμενα είδη.

Ενόψει της Μέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, η Ένωση για τη Μεσόγειο καλεί για επείγουσα δράση όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Μεσογείου.

Η Μεσόγειος, μια θάλασσα που περιέχει το 1% των υδάτων του κόσμου αλλά συγκεντρώνει το 7% όλων των παγκόσμιων μικροπλαστικών, εκτιμάται ότι μολύνεται από 570.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως.

Αυτό ισοδυναμεί με πάνω από 50 πλαστικά συντρίμμια των Πύργων του Άιφελ που πετιούνται στη θάλασσα κάθε χρόνο. Η ετήσια διαρροή πλαστικού προβλέπεται να τετραπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button