Υγεία

Επάρκεια αίματος λόγο εθελοντών

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου, το  Κέντρο Αίματος του Υπουργείου Υγείας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες για το δώρο ζωής που προσφέρουν απλόχερα σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Η μετάγγιση αίματος και παραγώγων του σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Ασθενείς με αναιμίες και άλλες αιματολογικές ασθένειες, θύματα τροχαίων δυστυχημάτων, τραυματίες εργατικών ατυχημάτων, ασθενείς στα χειρουργικά τραπέζια, γυναίκες την ώρα του τοκετού και πολλές άλλες κατηγορίες ασθενών ευεργετούνται κάθε χρόνο από τους αιμοδότες.

Στη χώρα μας, οι χιλιάδες εθελοντές αιμοδότες καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες για αίμα, κατατάσσοντας την Κύπρο στις 62 χώρες παγκόσμια με πλήρη επάρκεια αίματος από εθελοντική, μη αμειβόμενη αιμοδοσία. Ως χώρα κατέχουμε την πρωτιά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κόσμου, ως προς στο ποσοστό των αιμοδοτών, που φτάνει το 9% του πληθυσμού.

Ο αλτρουισμός και η κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει τους πολίτες της Κύπρου αποδεικνύεται μέσα από τις 70 χιλιάδες μονάδες αίματος και τις 140 χιλιάδες παράγωγα αίματος που μεταγγίζονται κάθε χρόνο, αλλά και στη συνεχή αύξηση της αιμοδοσίας τα τελευταία πέντε χρόνια που αγγίζει ποσοστό 20%.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη αύξηση στον μέσο όρο ηλικίας που παρατηρείται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, φαινόμενο το οποίο έχει επιπτώσεις και στην αιμοδοσία αφού επιταχύνει τη συνεχή αντικατάσταση των αιμοδοτών που ξεπερνούν το 65ο έτος της ηλικίας τους, καθιστά ακόμα σημαντικότερα τα δεδομένα που καταγράφονται στην Κύπρο.

Το Κέντρο Αίματος του Υπουργείου Υγείας εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους τους αιμοδότες που καθημερινά σώζουν ζωές μέσω της προσφοράς τους και ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους, κυρίως τους νέους, να ενταχθούν στη ξεχωριστή ομάδα των σταθερών εθελοντών αιμοδοτών.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Close
Back to top button
Close