Εξουθενωμένοι οι νοσηλευτές στην Κύπρο

Οι έρευνες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν διεξαχθεί και στην Κύπρο, κατέδειξαν ότι το εργασιακό άγχος, η κατάθλιψη και η επαγγελματική εξουθένωση έχουν επηρεάσει σοβαρά τους νοσηλευτές, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών που γιορτάζεται την 12η Μαΐου.
Όπως αναφέρεται, οι καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας (COVID-19) καταγράφονται σε πρόσφατη έκθεση για τη συμβολή του υγειονομικού δυναμικού στην αποτελεσματικότητα των συστημάτων υγείας (Recover to Rebuild: Investing in the Nursing Workforce for Health System Effectiveness – Buchan & Catton, 2023). Η έκθεση καταγράφει και το πλήγμα που έχουν υποστεί οι νοσηλευτές σε όλο τον κόσμο. Σε συνδυασμό με την παγκόσμια έλλειψη νοσηλευτών, η έκθεση υποστηρίζει ότι εάν δεν παραχωρηθούν οι απαραίτητοι πόροι στο νοσηλευτικό δυναμικό για να ανακάμψει, τα έθνη δεν θα είναι σε θέση να ανοικοδομήσουν τις υπηρεσίες τους και να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες υγείας του πληθυσμού τους. Επιβάλλεται λοιπόν, επισημαίνεται, οι κυβερνήσεις να αναλάβουν επείγουσα δράση και να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικά για το μέλλον.
Σημειώνεται ότι το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ΔΣΝ) και οι 136 εθνικοί νοσηλευτικοί σύνδεσμοι μέλη του, που εκπροσωπούν 28 εκατομμύρια νοσηλευτές σε όλο τον κόσμο, καλούν τις κυβερνήσεις, τις κοινωνίες των πολιτών, τους διεθνείς οργανισμούς, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τους επαγγελματίες υγείας να αναλάβουν δράση στη δημιουργία ασφαλών, αποδοτικών και προσβάσιμων υπηρεσιών στα συστήματα υγείας.
Αναφέρεται ότι πολλές χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την ιεράρχηση της υγείας. Ωστόσο, σημειώνεται, σε πολλές περιπτώσεις, η υγεία εξακολουθεί να θεωρείται ως μια οικονομική εξίσωση που απομονώνεται από τη βιώσιμη ανάπτυξη.