Οικονομία

Εξελίξεις για χαλούμι

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ευρείας σύσκεψης με θέμα την κατοχύρωση του Χαλουμιού, στην παρουσία των Υπουργών Γεωργίας, Εξωτερικών, Εμπορίου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «κατά τη σύσκεψη συζητήσαμε όλες τις πτυχές του θέματος Χαλούμι. Αρχικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις, για την επανεγγραφή εμπορικού σήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για το χαλούμι και για τις προσπάθειες για κατοχύρωση του ως ΠΟΠ.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος άκουσε τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων, και βρίσκονταν εκεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Σε αρκετά ζητήματα είχαν διαφορετικές, αλλά και έντονες απόψεις.

Μέσα από ένα εποικοδομητικό κλίμα και μια προσπάθεια να βρεθούν συναινετικές λύσεις καταλήξαμε στην πορεία που θα ακολουθηθεί και τα βήματα που θα γίνουν για το θέμα, και συγκεκριμένα ως προς το θέμα της κατοχύρωσης παραμένουμε προσηλωμένοι στην έγκριση του φακέλου που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την επόμενη περίοδο θα επιδιωχθεί συνάντησή μου με τον Επίτροπο Γεωργίας και Επίτροπο Υγείας της ΕΕ για να εξεταστούν όλες οι πτυχές του φακέλου και για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσουμε για να καταλήξει αυτή η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.

Συζητήθηκε και το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού αιγοπρόβειου γάλακτος στη σύνθεση του χαλουμιού, και εκεί υποβλήθηκαν διάφορες εισηγήσεις. Καταλήξαμε στο να παραμείνει η σημερινή ποσόστωση, αλλά να υπάρξει εγγύηση από πλευράς των τυροκόμων ότι θα παραλαμβάνουν όλο το αιγοπρόβειο γάλα και μάλιστα θα υπάρξει μια αύξηση στην τιμή του μέσα στην επόμενη περίοδο. Οι λεπτομέρειες αυτής της ρύθμισης θα συζητηθούν σε συνάντηση στο Γραφείο μου με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η όλη συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα πολιτισμένο και εποικοδομητικό κλίμα και εκφράζω την ευαρέσκειά μου για το γεγονός αυτό».

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button