Πολιτική

«Ενημέρωση» με….παραπληροφόρηση και χαλιναγώγηση

Του Μάριου Νεοφύτου

Είναι γεγονός ότι στην Κύπρο του 2022 καθώς και σε άλλες χώρες του πλανήτη τα ΜΜΕ αποτελούν αναμφισβήτητα τον κυριότερο φορέα επικοινωνίας και ενημέρωσης του λαού. Κατ’ επέκταση τα ειδησεογραφικά προγράμματα που παρουσιάζονται σε μια τηλεόραση, είτε σε μια έντυπη εφημερίδα επωμίζονται την τεράστια ευθύνη να παρέχουν έγκυρες και αντικειμενικές πληροφορίες σχετικά με την επικαιρότητα. 

 

Πόσο έγκυρη και αντικειμενική είναι όμως η ενημέρωση στην Κύπρο του 2022; 

 

Σίγουρα δεν αμφισβητεί κανένας την σημασία τους ή και τον ουσιαστικό ρόλο τους στην κοινωνία… 

 

Θα μπορούσε να διερωτηθεί κανείς, εάν τα σύγχρονα μέσα στην Κύπρο λειτουργούν εύρυθμα και κατά τα προβλεπόμενα. Την ίδια στιγμή βέβαια γεννιέται ακόμη ένα ερώτημα. Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα μέσο για να λειτουργεί εύρυθμα, δίκαια και ορθά; 

 

Κατά την ταπεινή μου γνώμη τα πλείστα μέσα στην Κύπρο δεν λειτουργούν με τρόπο αντικειμενικό και ορθό. Η δημοσιογραφική δεοντολογία έχει θυσιαστεί στο βωμό των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων με αποτέλεσμα να χαλιναγωγείται η κοινή γνώμη σε δύσβατα μονοπάτια. Από την άλλη πλευρά αποκρύβεται ή παρουσιάζεται η μισή αλήθεια για να δημιουργούνται στρεβλές εντυπώσεις ή να προστατεύσουν τους άμεσα θιγόμενους. Μέσω αυτών των πρακτικών ο μέσος πολίτης δεν έχει την δυνατότητα να κρίνει σωστά και επιτυγχάνεται η πνευματική ακαμψία και αποχαύνωση. 

 

Ένα άλλο σημαντικό τροχοπέδη στην υπηρεσία της αλήθειας και εγκυρότητας είναι η χρησιμοποίηση αχυρανθρώπων. Ο διορισμός ακατάλληλων ανθρώπων σε καίριες θέσεις με αντάλλαγμα την εξυπηρέτηση κομματικών ή πολιτικών σκοπιμοτήτων. Οι συγκεκριμένοι Δημοσιογράφοι της πλάκας κερδίζουν την  θέση τους με τις γνωριμίες και τα πολιτικά διαπιστευτήρια που δίνουν και όχι με την ποιότητα των γνώσεων τους. Αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο καθώς δεν διαθέτουν την ποιότητα να προβούν σε κριτική αλλά αρκούνται στη διαστρέβλωση και την προπαγάνδα.  

 

Ακόμη ένα καυτό ζήτημα είναι η οικονομική όψη και εκμετάλλευση. Αν για παράδειγμα ένας τηλεοπτικός σταθμός οφείλει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο Δημόσιο, εύκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αυτούς που βρίσκονται… «κάτω από τις πέτρες» για να τους διαχειριστούν καταλλήλως. Από την άλλη μια Τράπεζα ή ένας μεγάλος εύρωστος οικονομικός οργανισμός χορηγεί ή διαφημίζει με μεγάλα ποσά σε μια εφημερίδα, εύκολα μπορεί να επιβάλει και την πολιτική γραμμή που θέλει να εξυπηρετήσει σε περίοδο προεδρικών εκλογών. 

 

Συνοψίζοντας, τα ΜΜΕ έχουν να διαδραματίσουν ρόλο στην Κυπριακή κοινωνία. Κάτι τέτοιο αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για περισσότερη εγκυρότητα και αντικειμενικότητα. Οφείλουν να προωθούν την άρτια πληροφόρηση και όχι την αποσπασματική, την ορθή δημοσιογραφία έναντι της προπαγάνδας, της πολιτικής σκοπιμότητας, του λαϊκισμού και της συστηματικής παραπληροφόρησης. 

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button