Υγεία

Εκστρατεία ΠΑΣΥΚΑΦ

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα, με έμφαση στην αναγνώριση των συμπτωμάτων, τη σημασία της αυτοεξέτασης του λαιμού για όζους και την εξέταση υπέρηχου στο λαιμό από γιατρό πραγματοποιεί ο ΠΑΣΥΚΑΦ, υποδεικνύοντας πως σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου πρόκειται για τον ο 2ο σε συχνότητα καρκίνο στις γυναίκες και ο 6ο στους άντρες.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου το πρόγραμμα πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα του ΠΑΣΥΚΑΦ, υποστηρίζει η Κυπριακή Ενδοκρινολογική Εταιρεία, η Χειρουργική και η Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου, ο Υπερήφανος Υποστηρικτής του ΠΑΣΥΚΑΦ, ο ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ και το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου του Υπουργείου Υγείας.

Στο πλαίσιο της πρόληψης εμπίπτει ο έλεγχος του λαιμού όταν επισκέπτεται κάποιος τον γιατρό του, αλλά και η αυτοεξέταση της περιοχής του λαιμού τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, αφού μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό οζιδίου. Επίσης η βραχνάδα στη φωνή που διαρκεί περισσότερο από μερικές βδομάδες, μία μάζα στην περιοχή του λαιμού που δεν προκαλεί πόνο και μεγαλώνει αργά και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να ασκήσει πίεση στον οισοφάγο και να προκαλέσει δυσκολία στην κατάποση.

Όπως σημειώνεται, επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται το φύλο, η ηλικία, η κληρονομικότητα και το οικογενειακό ιστορικό κακοήθειας (καρκίνου) θυρεοειδούς, η έκθεση σε ακτινοβολία (κυρίως στο κεφάλι και στο λαιμό κατά την παιδική ηλικία είτε από ιατρικούς λόγους είτε λόγω περιβαλλοντικής ακτινοβολίας), η παχυσαρκία, το ιστορικό με διαβήτη, έλλειψη ιωδίου στη διατροφή, οι όζοι θυρεοειδή και οι αυτοάνοσες θυρεοειδίτιδες (Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και νόσος Graves).

Όσον αφορά στα συμπτώματα στα οποία κάποιος καλό θα ήταν να δώσει σημασία, είναι η εμφάνιση ενός ογκιδίου (όζοντος) στο λαιμό.

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΚΑΦ, ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι ο συχνότερος καρκίνος των ενδοκρινών αδένων, αποτελεί το 90% αυτών και του αναλογεί το μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας (64%) απ’ ό,τι οι άλλοι μαζί οι ενδοκρινικοί καρκίνοι. Θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η πρώιμη διάγνωση.

Σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου, ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι ο 2ος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες και ο 6ος στους άντρες.

Όπως σημειώνεται τα τελευταία 20 χρόνια είχαμε 4,232 περιστατικά στην Κύπρο. Από αυτά τα 3340 αφορούσαν γυναίκες και τα 892 περιστατικά αφορούσαν άνδρες. Στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί, σύμφωνα και με τα στοιχεία που καταγράφηκαν από το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου, και στην ηλικία των 15 – 19 ετών, αλλά περισσότερο επηρεάζονται οι ηλικίες μεταξύ 30 έως 59 ετών.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button