Πάφος

Εκστρατεία καθαρισμού της ακτής Αγίου Γεωργίου Πέγειας

Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ σε συνεργασία με τον Δήμο Πέγειας και το καταδυτικό κέντρο Cydive διοργάνωσαν χθες καθαρισμό της ακτής και του βυθού στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Πέγειας στην Πάφο στο πλαίσιο του οποίου συγκέντρωσαν έναν τόνο σκουπίδια από την ακτή και τον βυθό της θάλασσας. 

Σε δηλώσεις της  η Ακτομηχανικός/ Πολιτικός Μηχανικός και Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ Ξένια Λοϊζίδου ανέφερε πως στην εκστρατεία καθαριότητας, συμμετείχαν περίπου 70 εθελοντές κυρίως συνταξιούχοι Βρετανοί που διαμένουν στην Πέγεια και 22 δύτες του καταδυτικού κέντρου  Cydive. 

Σύμφωνα με την κ. Λοϊζίδου μέσα σε μια ώρα συγκέντρωσαν ένα τόνο σκουπίδια από την ακτή και το βυθό της θάλασσας εκ των οποίων το 70% ήταν πλαστικά και τα υπόλοιπα ήταν οικοδομικά υλικά και κομμάτια από ξύλο.

 

Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Λοϊζίδου ανέφερε πως δεν είναι η πρώτη φορά που διοργανώνουν καθαρισμό της ακτής αλλά είναι η πρώτη φορά που η συμμετοχή των εθελοντών και των δυτών ήταν μεγάλη. Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό το γεγονός της αύξησης των πλαστικών που συγκεντρώθηκαν από την θάλασσα που φέρεται να προήλθαν από γειτονικές χώρες. Επίσης συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο του καθαρισμού πολλά φελιζόλ που, όπως τα χρησιμοποιούν πολύ οι ψαράδες .

 

Πρόσθεσε επίσης, πως στο πλαίσιο του προγράμματος plastic zero της Lidl, το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ προχωρεί και σε ανίχνευση μικροπλαστικών με μετρήσεις πεδίου σε διάφορες παραλίες της Κύπρου. Αυτό, συμπλήρωσε, γίνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, έχουν τα πρώτα αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία διαφαίνεται να υπάρχει, όπως είπε, μεγάλο πρόβλημα με τα μικροπλαστικά τα οποία δεν φαίνονται με το “μάτι” . Επεσήμανε ακόμη πως σε απομακρυσμένες ακτές διαφαίνεται να υπάρχει πάνω από 7% μικροπλαστικά. Είπε επίσης πως αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

 

Η κ. Λοϊζίδου καταλήγοντας σημείωσε πως οι θάλασσες μας έχουν γίνει “σούπες” πλαστικών, τα μικροπλαστικά είναι παντού, τα αναπνέουμε, τα καταπίνουμε, ζούμε μαζί τους και πρέπει να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο κίνδυνο της πλαστικής ρύπανσης μαζί με τις υπόλοιπες μορφές ρύπανσης.

 

Ο Δήμαρχος Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου χαιρέτησε την προσπάθεια που αποτέλεσε πρωτοβουλία του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ και ευχήθηκε να έχουμε λιγότερη ρύπανση των θαλασσών και των ακτών.

 

Στο μεταξύ η Άννα Τσέλεπου εκ των συμμετεχόντων από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ ανέφερε πως ο Ακάμας και η θάλασσα του, αποτελεί για το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ την πρώτη επιλογή στο επιστημονικό πεδίο της μελέτης της για την καταπολέμηση των μικροπλαστικών.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button