Οικονομία

Εκμεταλλεύονται τον φόβο για την πανδημία COVID-19

Με αφορμή την έξαρση της πανδημίας COVID-19, έχει διαπιστωθεί ότι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσιάζονται αθέμιτες εμπορικές πρακτικές μάρκετινγκ σε διαδικτυακές πλατφόρμες πωλήσεων.

 

Οι εν λόγω πρακτικές, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το αίσθημα φόβου που επικρατεί στους καταναλωτές προκειμένου να προωθήσουν προστατευτικές μάσκες, αντισηπτικά ή άλλα προϊόντα, ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι αυτά μπορούν να αποτρέψουν ή να θεραπεύσουν τη λοίμωξη COVID-19.

Ως εκ τούτου η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, θέλει να επιστήσει την προσοχή στους καταναλωτές, ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν έμποροι σε τέτοιες διαφημίσεις:

Χρησιμοποιούν εκφράσεις ή εικόνες οι οποίες, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, υποδηλώνουν ότι ένα προϊόν είναι ικανό να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τη λοίμωξη COVID-19.

Κάνουν αναφορά σε γιατρούς, σε ειδικούς υγείας, σε εμπειρογνώμονες ή άλλες ανεπίσημες πηγές, οι οποίες δηλώνουν ότι ένα προϊόν είναι ικανό να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τη λοίμωξη COVID-19.

Αναφέρονται, είτε ονομαστικά, είτε με τη χρήση λογότυπου σε κυβερνητικές αρχές, εμπειρογνώμονες ή διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι δήθεν υποστηρίζουν τις προληπτικές ή θεραπευτικές ιδιότητες του προϊόντος, χωρίς να παρέχουν αναφορές σε επίσημα πιστοποιητικά ή ιστότοπους.

Χρησιμοποιούν ισχυρισμούς όπως, «διαθέσιμο μόνο σήμερα!», «εξαντλείται σύντομα!» ή «η χαμηλότερη τιμή στην αγορά», «το μόνο προϊόν που θεραπεύει/προλαμβάνει  την λοίμωξη COVID-19», ή άλλους παρόμοιους.

Πωλούν τα προϊόντα τους σε ψηλότερες τιμές από τις κανονικές τιμές της αγοράς, για παρόμοια προϊόντα, με τον ισχυρισμό ότι είναι αυτά είναι ικανά να αποτρέψουν ή να θεραπεύσουν τη λοίμωξη COVID-19.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button