Επικαιρότητα

Εκδήλωση για την σωτηρία του Ακάμα

Οκτώ πολιτιστικοί σύνδεσμοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Πάφο οργάνωσαν  με την στήριξη της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου , των φίλων του Ακαμα και άλλων σωματείων και συνδέσμων  εκδήλωση διαμαρτυρίας για την  μη αποτελεσματική , όπως υποστηρίζουν προστασία της χερσονήσου του Ακαμα.

Πολίτες της Πάφου μέλη πολιτιστικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων θεωρούν ότι η πολιτεία διαχρονικά δεν προστάτεψε το περιβάλλον της μοναδικής περιοχής της χερσονήσου του Ακάμα. Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής ο Ορέστης  Ματσας ανέφερε ότι παρατηρείται μια ανεξήγητη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση της εφαρμογής του  σχεδίου για την προστασία του Ακαμα.

Οι πολίτες ενέκριναν   ψήφισμα ,το οποίο επέδωσαν στην έπαρχο Πάφου , και στο οποίο αναφέρεται ότι οι τελευταίες πυρκαγιές στον Ακάμα καταδεικνύουν, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την αδυναμία του κράτους να προστατέψει αποτελεσματικά την περιοχή. Τα 3 τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί 80 περίπου κακόβουλες πυρκαγιές εντός και περιμετρικά της Χερσονήσου του Ακάμα, με αποτέλεσμα ο φυσικός πλούτος της περιοχής να συρρικνώνεται εγκληματικά.

Είναι σαφές , τονίζεται, ότι όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση του διαχειριστικού σχεδίου για το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα, τόσο δίνεται το δικαίωμα σε όσους εποφθαλμιούν την εκμετάλλευση της περιοχής, να ασκούν πολιτικές ή άλλες πιέσεις.

Τα μέλη της συντονιστικής αξιώνουν τον εντοπισμό των υπευθύνων για τις πυρκαγιές , την  αποκατάσταση της οικολογικής , την αποτελεσματική φύλαξη και πυροπροστασία της περιοχής , την αμεση ολοκλήρωση και υλοποίηση του διαχειριστικού σχεδιασμού του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα  και την επαναφορά των παραμέτρων των προηγούμενων διαχειριστικών σχεδίων  του Ακάμα που προνοούσαν ανταλλαγή γης, μεταφορών αναπτυξιακών δικαιωμάτων και αποζημιώσεις έτσι ώστε ταυτόχρονα να διασφαλιστούν η προστασία του Ακάμα αλλά και οι ιδιοκτήτες γης.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close