Περιβάλλον

Εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή

Μηνύματα αειφορίας έστειλε η εκδήλωση για την  αστική ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή στο χώρο του Sandy Beach στην παραλία της Λέμπας. 

Η εκδήλωση έγινε με την ευκαιρία της έναρξης του έργου «AdvocaCY: Συμμετέχω, Μαθαίνω, Αποφασίζω, Διεκδικώ: Η Κοινωνία των Πολιτών για την Αειφορία και την Αλλαγή», που πραγματοποιήθηκε από το κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ. Το έργο υποστηρίζεται από το Active Citizens Fund Cyprus και υλοποιείται από την ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας, σε συνεργασία με τον τουρκοκυπριακό οργανισμό MASDER και τον νορβηγικό οργανισμό Norsensus 

Όπως αναφέρθηκε η  κλιματική αλλαγή είναι μια από τις βασικότερες προκλήσεις της εποχής μας και σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο, 96% των Κυπρίων θεωρεί πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να βελτιώσει την υγεία και ευημερία τους.   

Η Ξένια Λοιζίδου Ακτομηχανικός πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ ανέφερε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ότι το  Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ εργάζεται εδώ και 25 χρόνια για την προώθηση της αειφορίας στην χώρα μας, τη διεθνή δικτύωση και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών έτσι ώστε μικροί οργανισμοί, άτυπες ομάδες και πολίτες, να ενημερώνονται και να συμμετέχουν στα κοινά, ειδικά όσο αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον. Επεσήμανε επίσης πως οι πόλεις μας πρέπει να προσαρμοστούν στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης, να ενισχυθεί το ώριμο αστικό πράσινο και να αυξηθεί, να προωθηθεί η αειφόρος κινητικότητα. Να απελευθερώσουμε το χώμα και τις φυσικές απορροές που τις έχουμε μπαζώσει, να εμπεδωθούν πρακτικές αειφορίας.  Ο κύριος Σερντάρ Ατάη, αντιπρόεδρος της MASDER δήλωσε ότι «η αειφορία αφορά όλο το νησί και δουλεύουμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο περιβάλλον και για την ειρήνη».   

Από την πλευρά του ο  κοινοτάρχης της Λέμπας  Θουκής Χρυσοστόμου δήλωσε ότι η  Λέμπα εργάζεται για ένα καλύτερο περιβάλλον και τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών της.   

Μέσα από το πρόγραμμα πρόκειται, όπως αναφέρθηκε,  να καταγραφούν και να προωθηθούν οι διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που οργανώνονται από τους ίδιους τους Οργανισμούς σε όλο το Παγκύπριο που σκοπό έχουν να ενθαρρύνουν και να προωθήσουν τον εθελοντισμό και την συμμετοχή των πολιτών, ιδιαίτερα νέων και παιδιών.   

Κάτι τέτοιο θα συμβάλει , όπως είπαν οι διοργανωτές,  στην ενεργοποίηση της δικοινοτικής συνεργασίας σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την προώθηση στης αειφορίας.   

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button