Επικαιρότητα

Εκατό χρόνια από την γέννηση του Γιάννη Σοφόκλη

Ανακοίνωση εξέδωσε η Επαρχιακή  Επιτροπή του  ΑΚΕΛ Πάφου με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του ιστορικού στελέχους του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς Γιάννη Σοφόκλη (1923-1990).

Σήμερα  20 Νοεμβρίου 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Σοφόκλη, ιστορικού στελέχους του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς στην Πάφο και σε ολόκληρη την Κύπρο.

Ο Γιάννης Σοφόκλη έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου το 1938, σε ηλικία 15 χρόνων, ενώ την ίδια χρονιά εξελέγη Γραμματέας της Συντεχνίας Οικοδόμων Αμμοχώστου. Το 1942 κατετάγη στον βρετανικό στρατό ως εθελοντής και μετά το ιστορικό κάλεσμα του ΑΚΕΛ της 16ης Ιουνίου 1943 ως εθελοντής του ΑΚΕΛ, πολέμησε μαζί με εκατοντάδες άλλους συντρόφους του στο Ιταλικό Μέτωπο κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά την αποστράτευση του εξελέγη Γραμματέας του Συμβουλίου της Παγκύπριας Συντεχνιακής Επιτροπής (ΠΣΕ) προπομπού της ΠΕΟ και διετέλεσε Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάφου από το 1948 μέχρι το 1953. Ταυτόχρονα ήταν ο υπεύθυνος της ΕΑΚ (ΕΚΑ), της ΑΟΝ (ΕΔΟΝ) και της ΠΟΔΓ (ΠΟΓΟ) στην Επαρχία της Πάφου για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι να καταστεί δυνατή η πλήρης στελέχωση αυτών των θέσεων του Λαϊκού Κινήματος στην Πάφο.

Το Σεπτέμβριο του 1947 ο Γιάννης Σοφόκλη εξελέγη Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Πάφου και στην συνέχεια μέλος της Κ.Ε του Κόμματος και του Πολιτικού Γραφείου, μέχρι το 1983, οπόταν τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τον ανάγκασαν να αποχωρήσει από την ενεργή πολιτική και κομματική ζωή.

Τη νύκτα της 14ης – 15ης Δεκεμβρίου 1955 ήταν ένα από τα 135 στελέχη και μέλη του ΑΚΕΛ που συνελήφθησαν από του Βρετανούς αποικιοκράτες και κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Γιάννης Σοφόκλη ήταν ένας από τους τελευταίους πολιτικούς κρατούμενους που απελευθερώθηκαν στις 12 Απριλίου 1957.

Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες το 1964 στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας ενώ υπήρξε συστηματικός αρθρογράφος στα εκφραστικά όργανα του Κόμματος αλλά και στο θεωρητικό περιοδικό του ΑΚΕΛ «Νέος Δημοκράτης». Συμμετείχε σε αρκετά συνέδρια αδελφών Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και σε διεθνείς διασκέψεις του Παγκόσμιου Κουμουνιστικού και Εργατικού Κινήματος.

Μετά από απόφαση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ εργάστηκε ως επίσημος εκπρόσωπος της Κ.Ε του ΑΚΕΛ στο Λονδίνο (1965-1971) συμβάλλοντας στην επανίδρυση της Κομματικής Οργάνωσης του ΑΚΕΛ Μεγάλης Βρετανίας.

Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Σοφόκλη και τιμώντας τη μνήμη του, η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Πάφου αποφάσισε τη διοργάνωση Επαρχιακής Εκδήλωσης την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024 με κύριο ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button