Πάφος

ΕΙΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΝ

Γιαννάκη Λ. Ομήρου

Πρώην Προέδρου Βουλής των Αντιπροσώπων

Πολύκαρπος Νικολαϊδης. Ετών 76. Ραδιοηλεκτρονικός το επάγγελμα. Αδελφός του Νίκου Νικολαϊδη του ιδρυτή – δημιουργού του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Πάφου που λειτούργησε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974. Ο Πολύκαρπος αφανής και αθόρυβος, το πρωί της αποφράδας ημέρας της μεγάλης προδοσίας δεν είχε δισταγμούς και αναστολές. Έσπευσε στο τεχνικό εργαστήριο του αδελφού του και με τις πολύτιμες γνώσεις του στα ηλεκτρονικά, συνεργάστηκε για τη μετατροπή του ερασιτεχνικού πομπού που διατηρούσε ο Νίκος ήδη, από την τουρκοανταρσία του 1963-64, σε ένα ισχυρό ραδιοφωνικό πομπό που συνδέθηκε σύντομα με τον υποσταθμό του ΡΙΚ στον Κόλπο των Κοραλλίων και εξέπεμπε πλέον σε ολόκληρη την Κύπρο, τη Ρόδο, το Τέλ – Αβίβ….

Χαμηλών τόνων, μειλίχιος και σχεδόν σιωπηλός, ο Πολύκαρπος με τις πολύτιμες γνώσεις του πέτυχε να συνδεθεί με τα μεγαλύτερα Ραδιοφωνικά δίκτυα της εποχής – BBC-, Ντόιτσε –Βελλε, Ραδιοφωνία του Ισραήλ ακόμα και της Αμερικής- και πληροφορούσε κατά διαστήματα όλους τους συντελεστές του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού για το τί μετέδιδαν για το πραξικόπημα και την τύχη του Μακαρίου.

Και η μεγάλη στιγμή. Μεσάνυκτα στο τεχνικό εργαστήριο του Νίκου. Ο Πολύκαρπος για πρώτη φορά εκδηλωτικός και θορυβώδης. Συνδέθηκε με την Ελληνική εκπομπή του BBC η οποία μετέδιδε αυτούσιο το ιστορικό διάγγελμα του Προέδρου Μακαρίου. Τώρα πια ολόκληρος ο κόσμος γνώριζε ότι ο Μακάριος ήταν ζωντανός. Όσα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν νεκρολογίες απολογούνταν,. Και ο Πολύκαρπος ζητωκραύγαζε πανευτυχής για την επιτυχία.

Ο Πολύκαρπος «έφυγε» την περασμένη Τετάρτη. Έχοντας όμως αφήσει αποτύπωμα δημοκρατικού ήθους, τόλμης και αγωνιστικότητας.

Να πας στο καλό συναγωνιστή Πολύκαρπε. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε θα είσαι φωτεινό παράδειγμα.

Άξιος της πατρίδας και της Δημοκρατίας!

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button