Κύπρος

Είναι φορές που μας αηδιάζω!

14 Σεπτεμβρίου 2019

Με αφορμή τον πρόσφατο αδόκητο θάνατο του δεκατετράχρονου παιδιού στην επαρχία Λευκωσίας, ήρθε αντανακλαστικά στο μυαλό μου ο τραγικός θάνατος της νεαρής Έλενας Φραντζή πριν από περίπου ένα χρόνο.

Να θυμίσω πως ο αιφνίδιος τότε θάνατος της νεαρής είχε φέρει στην επιφάνεια την τραγική ιστορία της κοπέλας που από μικρή ηλικία είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον θετό πατέρα της, ο οποίος μάλιστα ήταν και ιερέας.

Η ιστορία τότε είχε αναδείξει τη σοβαρή ολιγωρία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, αλλά και την αδυναμία πολιτείας και κοινωνίας να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα.

Ένα χρόνο μετά και ως αντίδραση στην ευρεία δημοσιοποίηση του θανάτου του 14χρονου, οι εκατέρωθεν βολές και ο τάχατες δημόσιος διάλογος που έχει ξεκινήσει επαναλαμβάνονται με τρομαχτική ομοιότητα.

Εμπλοκή των κομμάτων με ανακοινώσεις, κλήσεις για ανάληψη πολιτικής ευθύνης, εξαγγελία ανεξάρτητης έρευνας για αναζήτηση ευθυνών, ολιγωρία κυβερνητικών υπηρεσιών, αδυναμίες στις δομές των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας κτλ κτλ.

Οφείλω να παραδεχτώ πως στο μοναδικό στο οποίο είμαστε συνεπείς είναι στο μοτίβο που ακολουθούμε κάθε φορά που έρχεται στην επιφάνεια ένα τόσο τραγικό περιστατικό.

Το συντηρούμε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου ΟΛΟΙ έχουν άποψη, μέχρι να ξεθυμάνει η αναταραχή και το σοκ στην τοπική κοινωνία και το γεγονός να ξεχαστεί.

Ταυτόχρονα, φροντίζουμε εργολαβικά να απαλείψουμε από τους προβληματισμούς και τις σκέψεις μας, πως αυτά τα περιστατικά αναδεικνύουν τη γύμνια μας και το ασθενικό υπόβαθρο των πολιτειακών και ευρύτερων κοινωνικών δομών στον τόπο μας.

Παναγιώτης Α. Βορκάς

Γενετιστής

Δημοτικός Σύμβουλος Κ. Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button
Close