Υγεία

Είκοσι μεταμοσχεύσεις νεφρού τον χρόνο

Στην Κύπρο σήμερα διενεργούνται περίπου 20 μεταμοσχεύσεις νεφρού ετησίως, ενώ περισσότεροι από 1000 ασθενείς βρίσκονται σε αιμοκάθαρση, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας με αφορμή την 28η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων. Το σημερινό μήνυμα του Υπουργείου Υγείας και του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων είναι: Άδραξε την ευκαιρία για να επηρεάσεις θετικά τη ζωή εννέα συνανθρώπων σου. 

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο ΟΚΥπΥ έχει θέσει σε λειτουργία τη νέα σύγχρονη Μεταμοσχευτική κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας που θα συμβάλει τα μέγιστα για την προώθηση των μεταμοσχεύσεων. Παράλληλα, μέσα από μνημόνια συνεργασίας  με Ισπανία και Ισραήλ ενισχύονται οι συνεργασίες με ανταλλαγή εμπειροφνωμοσύνης και τεχνογνωσίας. 

Το Υπουργείο σημειώνει ότι στόχος είναι οι ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης να αποκτήσουν μια ποιοτική, χαρούμενη και υγιή ζωή, που θα στηριχθεί στην γενναιοδωρία και την ανιδιοτελή απόφαση που θα πάρουν οι πολίτες, για να εγγραφούν στο Μητρώο μεταθανάτιας δωρεάς οργάνων για μεταμόσχευση. 

Από έναν μεταθανάτιο δότη, μπορούν να σωθούν μέχρι και εννέα ασθενείς. Τα όργανα που μπορούν να μεταμοσχευθούν είναι οι νεφροί, η καρδιά, το ήπαρ, οι πνεύμονες, το πάγκρεας και τμήμα του λεπτού εντέρου. 

Το Υπουργείο Υγείας καλεί τους πολίτες όπως αφιερώσουν λίγο χρόνο για να ενημερωθούν σχετικά με την μεταθανάτια δωρεά οργάνων υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι οι πολίτες μπορούν να συμπληρώσουν το έντυπο εγγραφής στο Μητρώο Δυνητικών Δοτών Οργάνων και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας www.moh.gov.cy

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button