Οικονομία

Δυσκολίες για σύνθετες αναπτύξεις

Μεγάλες δυσκολίες  αντιμετωπίζουν οι μεικτές αναπτύξεις τόσο στην εξασφάλιση αδειών όσον και στη χρηματοδότηση σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου μεγάλων αναπτύξεων Ανδρέα Δημητριάδη.

Όπως είπε ο Ανδρέας Δημητριάδης σύμφωνα με τη δήλωση πολικής για σύνθετες αναπτύξεις, προϋπόθεση για να παραχωρηθεί η πολεοδομική άδεια, είναι ότι οι αναπτύξεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν δύο στρατηγικές χρήσεις. Οι στρατηγικές χρήσεις καθορίζονται από πανεπιστήμια, ιατρικά κέντρα, μεγάλα αθλητικά κέντρα, δηλαδή επενδύσεις της τάξης των €60εκ. με €100 εκ. Διευκρίνισε επίσης ότι αυτού του είδους οι επενδύσεις γίνονται βιώσιμες σε βάθος χρόνου.

Ο προϋπολογισμός τους στα πρώτα χρόνια είναι αρνητικός γι’ αυτό θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από άλλες δραστηριότητες με αποτέλεσμα δύσκολα να πείθονται οι ξένοι επενδυτές να ρίξουν κεφάλαια σε αυτές τις επενδύσεις, υπογράμμισε. Από την άλλη , εξήγησε, οι κυπριακές τράπεζες δεν χρηματοδοτούν αυτής της εμβέλειας έργα και συνεπώς  για να προσελκύσεις ένα ξένο στρατηγικό επενδυτή θα πρέπει να τον πείσεις ότι είναι βιώσιμη η επένδυση η οποία όμως δυστυχώς με τις δύο χρήσεις που απαιτούνται μέσω της δήλωσης πολιτικής δεν είναι οικονομικά βιώσιμα τα έργα.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι  σύνδεσμός μεγάλων αναπτύξεων έχει υποβάλει ένσταση εναντίον της δήλωσης πολιτικής και αναμένεται η διευθέτηση συνάντησης με τον υπουργό εσωτερικών για να του υποβάλουν το αίτημα τους όπως περιοριστούν σε μια και όχι δύο οι στρατηγικές χρήσεις των σύνθετων επενδύσεων.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close