Περιβάλλον

Διπλοσάινο: Το «ευγενές» αρπακτικό των Κυπριακών Δασών

Το επιστημονικό λατινικό όνομα του είδους Accipiter gentilis σημαίνει ευγενής, δείγμα της μεγάλης υπόληψης που είχε στους κύκλους των αρχόντων αφού ήταν ιδιαίτερα περιζήτητο αρπακτικό για κάθε ευγενή μέχρι και την εποχή του Μεσαίωνα.

Τα γερακοειδή ήταν τότε σημαντικά ως η προσωποποίηση της δύναμης των ηγεμόνων. Ιδιαίτερα οι άρχοντες της ανατολής ήταν φημισμένοι για τον μεγάλο αριθμό από ιερακοειδή μεταξύ των οποίων τα διπλοσάινα που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή.

Θεωρείται μια άρτια ιπτάμενη «φονική μηχανή» και αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία αρπακτικά των δασών. Οι ευέλικτες πλατιές, κοντές και στρογγυλεμένες φτερούγες του, που μαζεύονται εύκολα πάνω στο σώμα και συνοδεύονται από δυνατούς θωρακικούς μυς, είναι τα τέλεια εργαλεία για να αποκτά σε ελάχιστο χρόνο την μέγιστη πτητική δύναμη και να κινείται με άνεση και ταχύτητα ανάμεσα στα δέντρα, τους κορμούς και τα κλαδιά τους ώστε να συλλαμβάνει αστραπιαία την λεία του.

Για τους ελιγμούς το βοηθά η μακριά ουρά του, που λειτουργεί ως πηδάλιο όπως ακριβώς η ουρά των αιλουροειδών.

Τα θηλυκά είναι 40% μεγαλύτερα από τα αρσενικά, σαν να πρόκειται για ζευγάρι διαφορετικών ειδών αρπακτικών. Η προσαρμογή αυτή τους επιτρέπει να κυνηγούν διαφορετικού μεγέθους θηράματα και να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν πολύ μεγαλύτερο εύρος υποψήφιων θηραμάτων.

Αποτελεί ένα σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό είδος αφού ο ιδιαίτερα κρυπτικός τρόπος ζωής του απαιτεί αρκετή παρατηρητικότητα για να το εντοπίσει κάποιος.

Χάρης Νικολάου, τμήμα δασών

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button