Υγεία

Διάλυση δημόσιας υγείας

Ο πρόσφατος άδικος θάνατος της οικιακής βοηθού από το Νεπάλ, η οποία επισκέφθηκε εσπευσμένα το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου αλλά της δόθηκε εξιτήριο αφού της χορηγήθηκαν μυοχαλαρωτικά, έρχεται να αναδείξει και πάλι τις σοβαρές αδυναμίες και στρεβλώσεις της δημόσιας υγείας στον τόπο μας.

Πριν από την εφαρμογή της πρώτης φάσης του Γενικού Σχεδίου Υγείας η αντίληψη ήταν πως θα καταβαλλόταν πρώτα ή τουλάχιστον ταυτόχρονα, η προσπάθεια για αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων κατά τρόπο που να μπορούν να συναγωνιστούν και να λειτουργήσουν επάξια δίπλα από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της χώρας. Αρκετούς μήνες μετά την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ και λίγους μήνες πριν από την εισαγωγή και της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης στο σύστημα παρατηρείται έντονα η πλήρης εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων και η στροφή των ασθενών προς την επιλογή ιδιωτικών υποδομών που έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ.

Για την ανάγκη αναβάθμισης δομών και εξοπλισμού στα δημόσια νοσηλευτήρια δεν γίνεται κανένας λόγος και η κατρακύλα και εγκατάλειψη συνεχίζεται. Ως πότε άραγε και ποιος να είναι ο σχεδιασμός εκεί στα υψηλά δώματα;

Παναγιώτης Α. Βορκάς

Γενετιστής

Δημοτικός Σύμβουλος Κ. Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button