Πάφος

Διάλεξη για προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές

Η τρίτη διάλεξη του 19ου Χρόνου του «Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Πάφο» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 7.00μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Κέντρου Γεροσκήπου.

Εισηγητές της διάλεξης με τίτλο «Οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές της Κύπρου και η συμβολή των πολιτών στη διατήρηση της βιοποικιλότητας», θα είναι οι Γιώργος Παγιάτας, Ανώτερος Λειτουργός Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, και Δρ Γιάννα Σαμουήλ, Λειτουργός Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, του Τομέα Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών. 

Οι Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (ΘΠΠ) είναι οριοθετημένες θαλάσσιες εκτάσεις όπου ένας κυβερνητικός φορέας, όπως το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ), καθορίζει με σχετικά υπουργικά διατάγματα. Στα πλαίσια των διαταγμάτων αυτών, ρυθμίζονται επίσης και οι δραστηριότητες και χρήσεις που μπορούν να διεξάγονται σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές.. 

Αυτές οι περιοχές έχουν σκοπό να προστατεύουν ευαίσθητα οικοσυστήματα και απειλούμενα είδη, ενώ παράλληλα παρέχουν καταφύγιο για τους θαλάσσιους οργανισμούς στα διάφορα στάδια ανάπτυξής τους. Η δημιουργία προστατευόμενων περιοχών είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την προστασία και διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, τη διαχείριση των αλιευτικών δραστηριοτήτων και τη διασφάλιση της βιώσιμης εκμετάλλευσης θαλάσσιων πόρων. 

Συνολικά στην Κύπρο, μέσω και της στήριξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θάλασσα 2014-2020», έχουν δημιουργηθεί έξι (6) Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (ΘΠΠ) με τεχνητούς ύφαλους (ΤΥ) στις εξής περιοχές: Παραλίμνι, Αγία Νάπα, Λάρνακα, Αμαθούντα, Λεμεσό «Δασούδι» και Γεροσκήπου. Επιπρόσθετα, έχουν θεσπιστεί στην ελεύθερη Κύπρο έξι (6) παράκτιες (Πόλις-Γιαλιά, Ακάμας, Μουλιά, Ακρωτήριο Άσπρο-Πέτρα Ρωμιού, Κάβο Γκρέκο, Νησιά) και μία υπεράκτια (Ωκεανίς) θαλάσσιες περιοχές υπό το καθεστώς προστασίας του Δικτύου Natura 2000. 

Σε αυτή την παρουσίαση, θα επεξηγηθεί το δίκτυο των ΘΠΠ στην Κύπρο, με ιδιαίτερη έμφαση στην μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση των ΘΠΠ με ΤΥ στα παράκτια ύδατα, καθώς και μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα που προέκυψαν από το τριετές πρόγραμμα παρακολούθησης που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022. Επιπρόσθετα, θα δοθούν πληροφορίες για το έργο «Πανδώτειρα», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE, και επικεντρώνεται στη διαχείριση περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο. Τέλος, θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές για χρήση των ΘΠΠ από το κοινό, οι οποίες συμβάλουν τόσο στη αξιοποίηση και απόλαυση των οικοσυστημικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι ΘΠΠ, όσο και στην προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας που βρίσκεται σε αυτές. 

Οι διαλέξεις του «Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου» είναι ανοικτές για το κοινό και μεταδίδονται ζωντανά από το Ράδιο Πάφος 93.7 και ηχογραφημένες από το Ραδιοσταθμό του Πανεπιστημίου Κύπρου UCYvoice 95.2. Με το τέλος των εισηγήσεων, το κοινό, αλλά και το ακροατήριο του Ράδιο Πάφος, μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη συζήτηση που ακολουθεί. 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button