Πολιτική

Δεν κρύβουν την ενόχληση τους για την προσέγγιση της Κύπρου από ΗΠΑ

Μεγάλη ενόχληση προκλήθηκε στην Άγκυρα, η οποία εξέδωσε μάλιστα και ειδική ανακοίνωση μέσω του ΥΠΕΞ, λόγω της συμφωνίας ΗΠΑ-Κύπρου για την δημιουργία ενός κοινού κέντρου εκπαίδευσης για την ασφάλεια των θαλασσίων συνόρων, της ανοικτής Θάλασσας και της ασφάλειας των Λιμένων στην Λάρνακα. Και αυτό, διότι οι Τούρκοι τη θεωρούν ως κανονική μελλοντική στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.   

“Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο για τα δικαιώματα εξερεύνησης φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή, οι ΗΠΑ έχουν ρίξει το βάρος τους στους Ελληνοκύπριους, διαταράσσοντας έτσι την ισορροπία στην περιοχή με τέτοια σχέδια”, δηλώνει φανερά ενοχλημένος Τούρκος εμπειρογνώμονας.

Η τουρκική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε για την συμφωνία που αφορά την δημιουργία αυτού του κέντρου, τονίζοντας ότι αυτή αγνοεί de facto το παράνομο κράτος στα Κατεχόμενα, (δηλαδή την αυτοανακηρυγμένη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)).

“Το μνημόνιο συνεννόησης δεν θα εξυπηρετήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και θα βλάψει την επίλυση του Κυπριακού”, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Κύπρο, ο κ. Πομπέο παρενέβη σαφώς στην κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, “προτρέποντας” την Τουρκία να επιλύσει τη διαφωνία με διπλωματικά μέσα.

Λίγο μετά την αναχώρηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, η Τουρκία απέσυρε το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, το οποίο τώρα ελλιμενίζεται σε στην Ατάλλεια, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών στην τουρκική αντιπολίτευση.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button