Περιβάλλον

Δεν είναι ώριμοι οι καταναλωτές για βιολογικά

Η Κύπρος σήμερα θεωρείται ως μια μη ώριμη αγορά βιολογικών προϊόντων παρόλο που τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σημαντική προσπάθεια, ωστόσο η βιολογική γεωργία στην Κύπρο παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης ειδικότερα στον τομέα των φρούτων και των λαχανικών, σύμφωνα με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου.
Μιλώντας στην Ημερίδα «Επιστροφή στη Διατροφική Αυτάρκεια», η Επίτροπος σημείωσε ότι οι τομείς αυτοί χρήζουν βελτιώσεων σε ό,τι αφορά στις πρακτικές που εφαρμόζονται από τους παραγωγούς έτσι ώστε να είναι δυνατή μια οικονομικά βιώσιμη παραγωγή.

Σύμφωνα με την Επίτροπο, η βιολογική γεωργία μπορεί να θεωρηθεί ως μια στρατηγική επιλογή για την προσαρμογή και τον μετριασμό των κλιματικών αλλαγών.

Η κ. Παναγιώτου διατύπωσε τη θέση ότι οι εναλλακτικές βιοκαλλιέργειες είναι ένας τομέας δυναμικός και καινοτόμος που μπορεί να αξιοποιήσει πλήθος αναξιοποίητων εκτάσεων της Κύπρου, παράγοντας προϊόντα ανεκτίμητης αξίας και υψηλής απόδοσης ιδιαίτερα μέσω της ενσωμάτωσης του δευτερογενούς τομέα με τη σχεδίαση, τυποποίηση, συσκευασία, συντήρηση γεωργικών προϊόντων, καθώς επίσης και την εμπορία και διανομή των παραγόμενων προϊόντων στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Επεσήμανε ακόμα ότι μια στροφή στις παραδοσιακές ποικιλίες θα πρέπει να συνδέεται και με ριζικές αλλαγές στο σημερινό σύστημα παραγωγής της τροφής. Οι μαζικές παραγωγές και εξαγωγές των φρούτων και λαχανικών θα πρέπει σιγά σιγά να αντικατασταθούν από μικρότερης εμβέλειας τοπικές πολυκαλλιέργειες, οι οποίες θα σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, εξήγησε.

Η βιολογική γεωργία αναγνωρίζει την ευθύνη της απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία και ενεργεί με τρόπο ώστε η γη να παραμείνει κατοικήσιμη και παραγωγική, τόνισε η Επίτροπος.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button