Περιβάλλον

Δασικές Πυρκαγιές

Τα δάση μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι πνεύμονες της γης, αλλά και του ανθρώπου. Λειτουργούν ως φυσική προστασία έναντι των πλημμυρών, της διάβρωσης του εδάφους και της κλιματικής αλλαγής, ενώ παράλληλα αποτελούν καταφύγιο πολλών ειδών ζώων αλλά και φυτών.

Αναπόφευκτα όμως όσο η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται, τόσο πιο ευάλωτα γίνονται τα δάση σε όλο τον πλανήτη. Διαφαίνεται ότι η πιο σοβαρή απειλή για τα δάση είναι οι πυρκαγιές αφού ο αριθμός αλλά και η ένταση τους αυξάνεται δραματικά χρόνο με χρόνο.

 

Τα τελευταία χρόνια, όπως έχουμε διαπιστώσει, ολοένα και αυξάνεται η λαίλαπα των πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της Κύπρου. Δυστυχώς, κάθε χρόνο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα δάση και το φυσικό περιβάλλον, βρίσκονται μόνιμα σε κίνδυνο από τη φωτιά και σχεδόν καθημερινά οι δασικές πυρκαγιές, αποτελούν το κύριοτερο θέμα συζήτησης.

 

Συγκεκριμένα, πέρσι στο νησί μας είχαμε συνολικά 240 πυρκαγιές, όπου αποδεικνύεται έμπρακτα ότι οι πυρκαγιές έχουν επιδινωθεί, συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο. Επίσης, σημαντικό είναι να αναφερθεί, ότι έχουν αυξηθεί κατά 25% οι φωτιές σε δασικές περιοχές. Εκείνο το οποίο πρέπει άπαντες να αντιληφθούν, είναι ότι η πυρκαγιά έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο στο περιβάλλον όσο και στο ίδιο το οικοσύστημα.

Το περασμένο καλοκαίρι το νησί μας, στην περιοχή Αρακαπά στην ορεινή Λεμεσό, δέχθηκε την πιο καταστροφίκη πυρκαγιά, που στο περασμά της κατέστρεψε περίπου 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα και άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς. Συνέπειες τις οποίες πληρώνει το ίδιο το κράτος, οι κάτοικοι αλλά και ολόκληρη η κοινωνία.

Η μανία της καταστροφικής φωτιάς, έπληξε στο πέρασμα της και τις Κοινότητες της Επαρχίας Πάφου τον περασμένο Ιούλιο, και συγκεκριμένα τις περιοχές της Τάλας, της Κοίλης αλλά και της Πενταλιάς.

 

Το μέγεθος, τα χαρακτηριστικά και οι συνέπειες των δασικών πυρκαγιών, κάνουν εύκολα αντιληπτό στον καθένα, τον λόγο που οι δασικές πυρκαγιές πρέπει να ευαισθητοποιήσουν τον καθένα μας ξεχωριστά. Εκείνο το οποίο πρέπει άπαντες να αντιληφθούν, είναι ότι η πυρκαγιά έχει άμεσες και πολύ σοβαρές επιπτώσεις σε ζώα, σε πουλιά και σε φυτά, αλλά μπορεί και να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε ανθρώπινες περιουσίες, υποδομές και ακόμη χειρότερα σε ανθρώπινες ζωές. Επιπλέον, υποβαθμίζεται γενικά το περιβάλλον , οι οικολογικές συνθήκες χειροτερεύουν και μπορούν να κάνουν δύσκολη τη δημιουργία και πάλι δασών και να επιφέρουν ανεπανόρθωτη και επικίνδυνη διατάραξη της βιολογικής ισορροπίας. Όταν ένα δάσος καταστρέφεται δημιουργούνται διάφορα κοινωνικά προβληματα, καθώς επιβαρύνεται η οικονομία με τις τεράστιες δαπάνες κατάσβεσης και τις ανυπολόγιστες επίσης δαπάνες που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών.

 

Το Τμήμα Δασών, για να είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει στο ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς, πρέπει να επανδρωθεί, με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή αλλά και με το κατάλληλο έμψυχο υλικό. Στην παρούσα φάση, η χώρα μας θα πρέπει να αξιολογήσει την πορεία υλοποίησης των μέτρων που αποφασίστηκαν πέρσι μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό και Λάρνακα. Παράλληλα επιτακτική ανάγκη αποτελεί η εξέταση του βαθμού ετοιμότητας των Υπηρεσιών αλλά και ο συντονισμός τους σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

 

Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης διαδραματίζουν σημαντικό και πολλές φορές καθοριστικό ρόλο, κατά τις επιχειρήσεις κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών. Δυστυχώς, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και ιδιαίτερα οι κυρώσεις προς την Ρωσία, έχουν επηρεάσει την επάρκεια των πτητικών μέσων της χώρα μας, αφού αυτή τη στιγμή διαθέτουμε μόνο τέσσερα πλήρως εξοπλισμένα πτητικά μέσα. Θα πρέπει λοιπόν, άμεσα, αφού το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών, να γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις για εκμίσθωση πτητικών μέσων που θα ενισχύσουν την δυνατότητα πυρόσβεσης, πιθανών μεγάλων πυρκαγιών.

 

Το Τμήμα Δασών, πρέπει να επανδρωθεί, με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή αλλά και με το κατάλληλο έμψυχο υλικό. Αδιανόητο είναι το γεγονός, ότι από το 2018 το Τμήμα Δασών, κατέθεσε εμπεριστατωμένη μελέτη, στην οποία ζητούσε το τμήμα να στελεχωθεί με επιπλέον 76 άτομα για την οργανωτική δομή του. Δυστυχώς, από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει η οποιαδήποτε πρόσληψη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα λειτουργικά προβλήματα.

 

Με βάση τα πιο πάνω διαφαίνεται, λοιπόν, ότι οι πυρκαγιές στην εποχή μας είναι ένα «ακανθώδες»

 

πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό ως πολιτεία, επιβάλλεται να επικεντρωθούμε στην πρόληψη των πυρκαγιών. Σημαντικό παράγοντα θα αποτελέσει η ευαισθητοποίηση των πολιτών για αποφυγή ενεργειών που πιθανό να οδηγήσουν σε καταστροφικές πυρκαγιές.

 

 

Χρύσανθος Σαββίδης

 

Βουλευτής Δημοκρατικού Κόμματος

 

Μέλος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button