Επικαιρότητα

Δήμευση περιουσιακών στοιχείων για σκάνδαλο ΧΥΤΑ

Η Μονάδα Καταπολέμηση Αδικημάτων Συγκάλυψης  η γνωστή ΜΟΚΑΣ  ζήτησε την  δήμευση περιουσιακών στοιχείων των καταδικασθέντων στην υπόθεση  ΧΥΤΑ Πάφου και  ΧΥΤΥ Κόσιης συνολικού ύψους €372,600.

Σχετικό αίτημα υπεβλήθηκε στο  Κακουργιοδικείο Λευκωσίας το οποίο  έκρινε από τις αρχές του μήνα  ένοχους τον πρώην Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, τον πρώην  οικονομικό  διευθυντή του Δήμου Πάφου  Δημήτρη Πατσαλίδη,  τον Μιχάλη Πάντη, μηχανικό στο τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, τον Γεώργιο Κουλλαπή, πρώην μηχανικό στο  Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και την εταιρεία Helector Cyprus Ltd.

Οι κατηγορίες στις οποίες κρίθηκαν ένοχοι οι κατηγορούμενοι αφορούν στα αδικήματα της συνωμοσίας, του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροδοκίας, της επίδειξης εύνοιας από δημόσιους αξιωματούχους, της κατάχρησης εξουσίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα ήταν όλοι δημόσιοι αξιωματούχοι και υπάλληλοι, οι οποίοι έλαβαν μίζες πέραν του €1.000.000, ώστε να προωθήσουν συμφέροντα της κατηγορούμενης εταιρείας Helector Cyprus Ltd που διαχειρίζετο τα δύο έργα , σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Νομική Υπηρεσία, την ημέρα της έκδοσης της απόφασης του Κακουργιοδικείου.

Με την αίτηση της ΜΟΚΑΣ, ζητείται από το δικαστήριο η έκδοση διαταγμάτων δήμευσης για είσπραξη των εσόδων που παράνομα απεκόμισαν οι καταδικασθέντες από τη διάπραξη των αδικημάτων για τα οποία κρίθηκαν ένοχοι.Συγκεκριμένα, από τον Ανδρέα Λουρουτζιάτη ζητείται η είσπραξη του ποσού των €138.000, από τον Δημήτρη Πατσαλίδη το ποσό των €124.600, από τον Μιχάλη Πάντη το ποσό των €10.000 και από τον Γεώργιο Κουλλαπή το ποσό των €100.000.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων υπέβαλαν ένσταση στην αίτηση της ΜΟΚΑΣ, πλην του δικηγόρου του Μιχάλη Πάντη.Το δικαστήριο όρισε επίσης την 9η Μαρτίου, στις 8.30 το πρωί, κατά την οποία οι συνήγοροι υπεράσπισης θα προβούν στις αγορεύσεις τους για μετριασμό των ποινών  που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες.

Όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων εξέφρασαν την πρόθεση τους να εφεσιβάλουν στο Ανώτατο την καταδικαστική απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close