Πάφος

Για τη λήψη αποφάσεων, απαιτούμε διαφάνεια!

Τα τελευταία χρόνια η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της χώρας έχει καταρρακωθεί και γενικότερα διέπεται από μεγάλο βαθμό δυσπιστίας. Οι αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες έχουν δημιουργήσει ένα δικαιολογημένο αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης, γεγονός όπου υπό αυτές τις συνθήκες, φαίνεται να μειώνεται διαρκώς και το ενδιαφέρον των πολιτών για τη συμμετοχή τους με τα κοινά.
Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών και η διατήρηση της δημοκρατίας στις σύγχρονες κοινωνίες, απαιτεί θεσμικές μεταρρυθμίσεις, εξορθολογισμό των διαφόρων διαδικασιών, αλλά και βελτίωση και ενίσχυση ορισμένων νομοθεσιών.
Ήρθε επιτέλους η ώρα να λειτουργήσει πραγματικά η ισονομία και η ισοπολιτεία και όλοι οι πολίτες να αντιμετωπίζονται δίκαια. Ως εκ τούτου, η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από την αύξηση της διαφάνειας σχετικά με τη λήψη αποφάσεων και της λογοδοσίας.
Προς τον σκοπό αυτό, μερικές άμεσες και υλοποιήσιμες προτάσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ενημέρωση των δημοτών και στη διαφάνεια των συνεδριάσεων, είναι οι ακόλουθες:
– Η ατζέντα της Ολομέλειας των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάφου, καθώς επίσης, η ημερήσια διάταξη όλων των επιτροπών, να δημοσιοποιούνται και όλα τα θέματα που θα συζητιόνται θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια και να αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου.
– Όλες οι συνεδρίες της Ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάφου, θα πρέπει να αναμεταδίδονται σε ζωντανή μετάδοση (live streaming) μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου.
– Τα πρακτικά της Ολομέλειας του Σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου να αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Πάφου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και σε κάθε περίπτωση εντός 48 ωρών από τη λήξη της.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει με την εκλογή του το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, να προβεί σε προκήρυξη διαγωνισμού με προσφορές, για αγορά υπηρεσιών με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης του Δήμου, με την ταυτόχρονη δημιουργία μιας ειδικής εφαρμογής στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου μέσω της οποίας, οι δημότες ανά πάσα στιγμή να μπορούν εφόσον το επιθυμούν, να παρακολουθούν όλες τις συνεδρίες και ψηφοφορίες.

Επιπλέον, για τη βελτίωση στη λήψη αποφάσεων, αλλά και για σκοπούς αποτελεσματικότητας και εξοικονόμησης χρόνου, μια ουσιαστική πρόταση, είναι εξής:
– Προτού οι πολιτικές ομάδες προσέλθουν στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος, θα ήταν ορθό να βλέπουν, να διαβάζουν και να μελετούν πολύ προσεκτικά τα θέματα που υπάρχουν στην εκάστοτε ατζέντα, να ανταλλάζουν μεταξύ τους απόψεις και να καταλήγουν σε συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις.
Έτσι, δεν θα είναι αναγκαίο την ώρα που πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Ολομέλειας ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος να προτείνει ξεχωριστά την δική του προσωπική άποψη, με αποτέλεσμα – σε κάποιες περιπτώσεις αναλόγως της θεματολογίας – να υπάρχουν μέχρι και 25 διαφορετικές απόψεις (23 Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αντιδήμαρχος και ο Δήμαρχος, βάσει της νέας μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση). Γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγεί σε πολύωρες συζητήσεις και ενδεχομένως, σε μη αποτελεσματικές συνεδρίες.
Ως εκ τούτου και με τον τρόπο αυτό, οι εισηγήσεις που θα οδηγούνται στην Ολομέλεια προς ψήφιση, θα είναι μετά από διαβουλεύσεις και ζυμώσεις οι οποίες θα βρίσκονται στο τελικό στάδιο της απόφασης. Γεγονός που αναντίλεκτα θα οδηγεί το Σώμα σε εξοικονόμηση χρόνου.
Σημειώνεται ότι,
– Το κάθε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να εισηγηθεί ατομικά, να ψηφίσει και να καταψηφίσει όπως νομίζει οποιοδήποτε θέμα συζητείται, παρά την οποιαδήποτε άλλη εισήγηση των μελών της πολιτικής ομάδας στην οποία συμμετέχει.
– Για την αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης, θα πρέπει να διευκρινίσω ότι η πιο πάνω πρόταση για ομαδοποίηση των εισηγήσεων, γίνεται ξεκάθαρα για λόγους εξοικονόμησης χρόνου και αποτελεσματικότητας.
– Για όλα τα παραπάνω, υπάρχει ήδη το παράδειγμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, το οποίο κάλλιστα και πολύ εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να γνωρίζουν οι πολίτες πότε και με ποια θεματολογία συνεδριάζει ο Δήμος Πάφου.
Οι πολίτες της Πάφου οφείλουν να γνωρίζουν τα όσα συμβαίνουν στο Δήμο Πάφου και όσα πρόκειται να συμβούν, αλλά και για όσα τους απασχολούν. Καθήκον του νέου Δημοτικού Συμβουλίου είναι να κάνει πράξη και να υλοποιήσει την πρόταση αυτή. Μόνο έτσι, οι δημότες θα ανακτήσουν την χαμένη τους εμπιστοσύνη απέναντι στους πολιτικούς θεσμούς.
Η εφαρμογή ουσιαστικών προτάσεων όπως τις προαναφερθέντες έχουν στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της πολιτικής ακεραιότητας.

Υ.Γ.: Πιστεύω ακράδαντα ότι, η ζωντανή μετάδοση των συζητήσεων της Ολομέλειας του Σώματος, θα ενισχύσει τη διαφάνεια και την ουσιαστική συμμετοχή των δημοτών στα πολιτικά τεκταινόμενα.

*Ο Νίκος Σολωμού είναι
Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης ΕΔΕΚ και
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πάφου

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button