Πάφος

“Γιατί μαθηματικά;

Λένε, ότι η μέρα μας αποτελείται από μικρές στιγμές, και αυτές ουσιαστικά την καθορίζουν. Λένε ακόμα, ότι οι μικρές πράξεις που κάνουμε, συνειδητά ή όχι, είναι οι επιλογές που μας καθορίζουν τελικά.

 

Τα μαθηματικά σου μαθαίνουν να σκέφτεσαι

Ναι, είναι γνωστή η παραπάνω έκφραση, και σίγουρα θα την έχεις ακούσει πολλές φορές στη ζωή σου. Ωστόσο, είτε δε συμφώνησες ποτέ με αυτή, είτε όταν το έκανες, είχαν περάσει πολλά, πολλά χρόνια.

 

Είναι αλήθεια, ότι τα μαθηματικά σου μαθαίνουν να σκέφτεσαι. Για εμένα, δεν είναι και τόσο σημαντικό να έχεις λύσει πολλές ασκήσεις, όσο το να μάθεις να σκέφτεσαι. Όπως έλεγε και ο Αϊνστάιν: “Είναι ανόητο να αποστηθίζεις τύπους, γιατί βρίσκονται στα βιβλία. Το σημαντικό είναι να μάθεις να σκέφτεσαι”. Έτσι λοιπόν, τα μαθηματικά βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην ανάπτυξη της ικανότητας σου να σκέφτεσαι και να επιλύεις προβλήματα. Διότι η επίλυση προβλημάτων, ίσως είναι η πιο απαιτούμενη δεξιότητα στο πανεπιστήμιο της ζωής.

 

Όταν λύνεις μια άσκηση, νιώθεις περήφανος και χαρούμενος. Το ίδιο συμβαίνει και με τη ζωή

Εδώ, το νόημα είναι προφανές. Όπως όταν λύνεις μια άσκηση στα μαθηματικά και νιώθεις περήφανος για τον εαυτό σου, επειδή πολύ απλά μπόρεσες να βρεις το αποτέλεσμα ΜΟΝΟΣ σου, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τη ζωή. Για παράδειγμα, μια πετυχημένη συνέντευξη, ένα γράμμα ευγνωμοσύνης ή μια δουλειά που έπρεπε να κάνεις και την έκανες, σου προκαλούν συναισθήματα ευφορίας και ικανοποίησης.

 

Τα μαθηματικά δε χρειάζονται μόνο στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο

Κάτι που πολύ συχνά ακούω να λένε μαθητές ή φοιτητές, ναι το έλεγα και εγώ κάποτε, είναι ότι τα μαθηματικά βοηθάνε μόνο στο να λύνεις ασκήσεις, και πρακτικά σου είναι άχρηστα. Η παραπάνω πρόταση, είναι σα να λες ότι το διάβασμα χρειάζεται μόνο για να απαντάς σε ερωτήσεις καθηγητών, και όχι στην καθημερινότητα σου.

 

Η αλήθεια είναι, ότι πολλά από τα σύγχρονα προβλήματα της καθημερινότητας λύνονται με μαθηματικά. Επίσης, αρκετοί τρόποι προσέγγισης, χρησιμοποιούν πάλι μαθηματικές έννοιες και τύπους. Συνεπώς, ανεξάρτητα από το ποιο επάγγελμα ή κατεύθυνση θα ακολουθήσεις στη ζωή σου, τα μαθηματικά χρειάζονται και είναι σημαντικός αρωγός στο να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου.

 

Γιατί όπως λένε, γίνε η αλλαγή που θα ήθελες να δεις στον κόσμο!”

 

Ο μαθητής του Γυμνασίου Αποστόλου Παύλου Πάφου, Αλπανουδης Χρίστος ,στον Παγκύπριο διαγωνισμός KANGOUROU κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο, και στον Παγκύπριο διαγωνισμό της Κυπριακής Μαθηματικής Ολυμπιάδας το αργυρό μετάλλιο. 

Τα συγχαρητήρια όλων μας τόσο στον μαθητή  όσο και στην εκπαιδευτικό του,Αγαθη Μουρουζη.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button