Πάφος

Γεροσκήπου. Ας την αλλάξουμε προς το καλύτερο.

Οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου συγκαλούνται από την εκτελεστική εξουσία, δηλαδή το δήμαρχο.

Τα θέματα της ατζέντας αυτών των συνεδριάσεων καθορίζονται πάλι από το δήμαρχο. Η ανάγκη για κάθε έργο μικρού μεγέθους, από αυτά δηλαδή που χρειάζεται κατά πρώτο λόγο η Γεροσκήπου και είναι εκτός προϋπολογισμού, εντοπίζεται και υλοποιείται με τη συναίνεση του ΔΣ επίσης από το δήμαρχο.

Πρόσφατα παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο κατάλογος όπου παρουσιάζεται ο βαθμός υλοποίησης αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Δεν διαφωνεί κανένας ότι υλοποιήθηκε η επικύρωση πενήντα τόσων διαφορετικών πρακτικών, ή η παραχώρηση αδειών ποτών και καπνού, ή η παραχώρηση  κάποιων άλλων αδειών ή ακόμα ότι πληρώθηκαν μισθοί και υπερωρίες. Δεν νομίζω επίσης να αμφισβητεί κανένας  την υλοποίηση καθημερινών λειτουργικών αποφάσεων που έχουν σχέση με έξοδα που φεύγουν από το δημοτικό ταμείο.

Είναι όμως  αυτό το ουσιώδες σε μια τοπική αρχή; Αυτό που αμφισβητεί ο κάθε καλοπροαίρετος κριτής είναι η απουσία από τους προϋπολογισμούς, για διάφορους λόγους,  ουσιαστικών έργων που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των Γεροσσηπιανών και στο κάτω κάτω έργων τα οποία θα μετέτρεπαν τη Γεροσκήπου από χωριό σε πόλη. Θα ρωτούσε φυσιολογικά κάποιος, «ποιά είναι τα έργα που υλοποιήθηκαν την τελευταία τουλάχιστον πενταετία»; Η δική μου διαπίστωση είναι ότι σημαντικά έργα που θα έκαναν τη διαφορά στη Γεροσκήπου δεν κατέστη δυνατόν να υλοποιηθούν για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Έργα που, οφείλω να ομολογήσω, σχεδιάστηκαν επί θητείας των προηγούμενων δημάρχων. Ούτε στην παραλία λύθηκαν τα προβλήματα, ούτε συνδετήριο δρόμο βλέπουμε να υλοποιείται, ούτε λαϊκή γειτονιά να γίνεται, ούτε τους δημότες να είναι ικανοποιημένοι από τα επίπεδα υγείας και καθαριότητας στο δήμο, ούτε να δημιουργείται μια αίθουσα όπου να μπορούν να πραγματοποιούνται κάποιες εκδηλώσεις, ειδικά κατά τους μήνες Νοέμβριο μέχρι και τον Απρίλη.

Μπορώ να απαριθμήσω πολλά που μπορούν εύκολα να γίνουν και επίσης  τρόπους ταχείας υλοποίησης μικρών έργων που χρειάζεται η Γεροσκήπου. Μικρά έργα τα οποία μπορούν να μεταμορφώσουν σύντομα και με μικρό κόστος την εικόνα του δήμου. Για παράδειγμα, ένα τέτοιο έργο, οι αλλαγές στο θεατράκι στην πλατεία πήρε το δρόμο της υλοποίησης σε συνεργασία μου με τον πολιτιστικό λειτουργό και το δημοτικό μηχανικό. Αν δεν «βραχυκυκλωθεί»  τότε θα αλλάξει τη γενικότερη όψη της πλατείας. Πρώτιστα θα δώσει ζωή, θα αναζωογονήσει τις επιχειρήσεις στο κέντρο και θα περιορίσει φαινόμενα οχληριών.

Αν ενδιαφέρεται η εκτελεστική εξουσία να υλοποιήσει τέτοια μικρά έργα πρέπει να θέσει τις βάσεις για μια νέα αρχή. Ο δήμαρχος εντοπίζει π.χ. τα προβλήματα καθαριότητας που υφίστανται στο δήμο. Μαζί με τους υπηρεσιακούς του και τη βοήθεια της επιτροπής υγείας και καθαριότητας καταστρώνει σχέδιο καθαρισμού, απολύμανσης κλπ όχι μόνο για μια μέρα αλλά σε τακτές περιόδους για συνεχόμενες 1-2 βδομάδες. Εκτελεί αυτό το σχέδιο για όσες μέρες χρειαστεί και με συνέπεια στο ωράριο, από τις 07.30 π.μ. μέχρι και τις 03.00 μ.μ.. Παρών ο ίδιος, ο κατέχων δηλαδή την εκτελεστική εξουσία, για να δίνει οδηγίες και να καλεί άμεσα προσωπικό από άλλες υπηρεσίες για υπέρβαση των έκτακτων δυσκολιών. Οι δημότες ειδοποιούνται για αυτή την εκστρατεία τόσο για να αναδείξουν πριν  όσο και  κατά τη διάρκεια της τα προβλήματα κοντά στο σπίτι τους ή τη γειτονιά τους.

Σε τελική ανάλυση δήμαρχε εσύ θα λύσεις τα προβλήματα και όχι οι δημοτικοί σύμβουλοι. Δουλειά των δημοτικών συμβούλων είναι, ας μου επιτραπεί η έκφραση, να σου «φορτώνουν» προβλήματα της επιτροπής που προΐστανται για να τα επιλύεις. Καθημερινά όμως, από τις 7.30 η ώρα το πρωί μέχρι και τις 3 η ώρα το απόγευμα. Μόνο και μόνο τότε θα αλλάξει η Γεροσκήπου προς το καλύτερο. Στη διάθεση σου δήμαρχε για οιεσδήποτε διευκρινήσεις.

Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός σύμβουλος, Δήμου Γεροσκήπου.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close