Πάφος

Βουρούμεν τζ’εν συφταίνουμεν τωρά!

Ποια θα είναι άραγε η εξέλιξη με την προβλεπόμενη ανέγερση τριών πύργων πάνω στην αρχαία Ιεροκηπία; Τέλος του Ιούνη του 2017 το θέμα τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο (ΔΣ) για να δοθούν άρον-άρον απόψεις για αυτήν την ανάπτυξη του αρχιεπισκόπου.

Το ΔΣ αποφάσισε πλειοψηφικά να δώσει θετικές απόψεις. Όλοι γνωρίζαμε ότι ο χώρος ήταν αρχαιολογικός από το 2014 μέχρι και περίπου τις 20 του Ιούνη του 2017 όταν αποχαρακτηρίστηκε μετά τις γνωστές δηλώσεις και απειλές του προκαθημένου της εκκλησίας. Με άλλα λόγια μας είπαν: «Εχτές υπήρχαν αρχαία δαμέ, σήμερα δεν υπάρχουν».

Τώρα αγαπητοί Γεροσσηπιανοί «βουρούμεν τζ’ εν συφταίνουμεν». Θέλουμε συναντήσεις με τον αρχιεπίσκοπο με την ελπίδα να μεταπειστεί. Στη συνάντηση μέρους του δημοτικού συμβουλίου στη Λευκωσία με τα τμήματα πολεοδομίας και αρχαιοτήτων τις 23 του περασμένου Σεπτέμβρη δεν προέκυψε τίποτε θετικό. Σε αυτήν τη συνάντηση, οι παρευρισκόμενοι, τόσο το τμήμα αρχαιοτήτων όσο και το τμήμα πολεοδομίας νίπτουν τας χείρας τους. Το τμήμα αρχαιοτήτων δηλώνει ότι θέλει άδεια από τον αρχιεπίσκοπο για να συνεχίσει τις ανασκαφές. Το τμήμα πολεοδομίας από την άλλη δηλώνει ότι εφαρμόζει τη νομοθεσία αφού για τους δύο πύργους ο αρχιεπίσκοπος έχει ήδη πολεοδομική άδεια με τη σύμφωνο γνώμη (της πλειοψηφίας των μελών) του δημοτικού συμβουλίου Γεροσκήπου.

Τώρα τί μπορεί να γίνει; Ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος δηλώνει ότι, είτε θα περπατούμε δίπλα που τους πύργους πάνω σε γυαλί τζαι θα θωρούμε πουκάτω τα αρχαία μας, είτε ο σχεδιασμός του ξενοδοχείου θα γίνει με τέτοιο τρόπο που να εγκλειστούν τα αρχαία εντός του ξενοδοχείου και συγκεκριμένα στο σαλόνι του ξενοδοχείου για να προστατεύονται τζαι να τα θωρούν τζαι οι τουρίστες!

Στον αρχιεπίσκοπο έχει εκδοθεί η πολεοδομική άδεια με θετικές δυστυχώς απόψεις και του δήμου Γεροσκήπου. Ποιός και πώς θα του την ανακαλέσει τώρα; Μόνο με αγώνα από πλευράς δημοτικού συμβουλίου υπάρχει ελπίδα να διασωθεί η αρχαία Ιεροκηπία. Μετά τη συνάντηση της Λευκωσίας έστειλα επιστολή στο δήμαρχο να εγγράψει

θέμα συζήτησης στο ΔΣ για ανάκληση των τότε θετικών απόψεων (του ΔΣ) προς την πολεοδομία για την άδεια του αρχιεπισκόπου, όπως πιο κάτω:

«Προς δήμαρχο Γεροσκήπου.

Μετά και τη σημερινή συνάντηση του ΔΣ Γεροσκήπου στο υπουργείο Εσωτερικών με το τμήμα πολεοδομίας και το τμήμα αρχαιοτήτων με θέμα την προγραμματιζόμενη ανάπτυξη του Αρχιεπισκόπου στη Γεροσκήπου παρακαλώ όπως στην αυριανή (24/9/2019) συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Γεροσκήπου τεθεί προς συζήτηση το ακόλουθο θέμα:

1. Αναίρεση των θετικών απόψεων που εδόθησαν προς την πολεοδομία από το ΔΣ Γεροσκήπου τον Ιούνη του 2017 που αφορούν την παραχώρηση πολεοδομικής άδειας στην ανάπτυξη του Αρχιεπισκόπου σε παραλιακό τεμάχιο στη Γεροσκήπου. Οι λόγοι παραχώρησης τότε θετικών απόψεων εξέλιπαν μετά και τις σημαντικότατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που ακολούθησαν και οι οποίες διαφοροποιούν τα τότε δεδομένα που τέθηκαν ενώπιον του ΔΣ Γεροσκήπου».

Παρόλο που από τις 23/9 μεσολάβησαν δύο συνεδριάσεις του ΔΣ Γεροσκήπου ο δήμαρχος δεν θεώρησε σκόπιμο να εγγράψει το θέμα προς συζήτηση. Γιατί άραγε; Τα συμπεράσματα δικά σας.

Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close