Οικονομία

Βολές Νουρή κατά ελεγκτή για πολιτογραφήσεις

Θα ήταν κατάλυση του κράτους δικαίου η ικανοποίηση του αιτήματος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για πρόσβαση σε όλους τους φακέλους πολιτογραφήσεων, ώστε να διεξάγει έρευνα για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΠΟΛΙΤΗ  ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Σημείωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικό έχει νομικό σύμβουλο το Γενικό Εισαγγελέα, έτσι το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε την ανώτατη ελεγκτική αρχή, που είναι η τετραμελής επιτροπή, η οποία με εντολή του Γενικού Εισαγγελέα θα ελέγξει όλες τις περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων από το 2007 που ξεκίνησε το ΚΕΠ μέχρι και την 17.8.20, ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νομοθετικού πλαισίου.  Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, η έρευνα της επιτροπής θα γίνει σε βάθος και ολοκληρωμένα και όχι αποσπασματικά, όπως αυτή που παρουσιάζει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σε ερώτηση γιατί η Κυβέρνηση δεν επιτρέπει στην Ελεγκτική Υπηρεσία να εξετάσει περισσότερους από πέντε φακέλους, ώστε να μην είναι η έρευνά της αποσπασματική, ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι αυτό θα ήταν κατάλυση του κράτους δικαίου, από τη στιγμή που το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δικό του νομικό σύμβουλο, τον Γενικό Εισαγγελέα.

Ο κ. Νουρής συνέστησε όλοι να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας της τετραμελούς επιτροπής. Τότε, τόνισε, ο Γενικός Ελεγκτής θα έχει τη δυνατότητα να πάρει το πόρισμα και να το αξιολογήσει, στο επίπεδο των δικών του αρμοδιοτήτων.

Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν έχει να κρύψει τίποτα. Όπως είπε, όταν διέρρευσαν τα έγγραφα στο δίκτυο Al Jazeera, καλέσαμε την Αστυνομία να διεξάγει έρευνα.

Σε ερώτηση από πού διέρρευσαν τα έγγραφα στο δίκτιο Al Jazeera, ο Υπουργός απάντησε «Σίγουρα όχι από το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά από έρευνα που έγινε».

Για το ζήτημα της λήψης μέτρων, ώστε να μην είναι διάτρητο το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, είπε «όταν έχεις μία τριμελή επιτροπή που διεξάγει έρευνα, δεν μπορείς να πάρεις μέτρα προτού ολοκληρώσει το έργο της, αλλιώς την αναιρείς».

Την ίδια ώρα εξέφρασε ανησυχίες μη συνέχισης του προγράμματος, «εάν με αυτά που ακούμε εκ των έσω το ‘πυροβολούμε».

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button