Κύπρος

Βιβλίο για τα βασανιστήρια των αγωνιστών της ΕΟΚΑ από τους Βρετανούς

Το βιβλίο του Ευθυμίου-Μίμη Βασιλείου «Βασανιστήρια και οι 14 Ηρωομάρτυρες της Ε.Ο.Κ.Α. που πέθαναν στα ανακριτήρια των Βρετανών 1955-1959»,παρουσίασαν χθες, το Σπίτι της Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959, το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Επιτροπή για την Κύπρο).


Σύμφωνα με ανακοίνωση, η εκδήλωση, στο Σπίτι της Κύπρου, ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας για τα βασανιστήρια των Αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α. από τους Βρετανούς με τίτλο: «Υπέστημεν δοκιμασίας, αλλά πήραν μαθήματα ελληνικής ψυχής» σε κείμενο του Δημήτρη Ταλιαδώρου και Παραγωγή του Μενέλαου Χατζηστυλλή.

Η Μορφωτική Σύμβουλος δρ Νάντια Στυλιανού ανέφερε ότι το βιβλίο είναι καρπός πολυετούς και πολύμοχθης έρευνας, ένας φόρος τιμής και μνήμης στους 14 ηρωομάρτυρες και πρόσθεσε ότι οι δεκατέσσερις ηρωομάρτυρες της ΕΟΚΑ, που άφησαν τη στερνή πνοή τους ‘από το χρέος μη κινούντες’, κατά τον ποιητή, συνιστούν φωτεινά παραδείγματα και φάρους τηλαυγείς, οδοδείχτες του ηθικού και εθνικού χρέους στις παρούσες και τις μέλλουσες γενιές για τις ύψιστες αρετές του ‘ευδαίμονος’ και του ‘ελεύθερου’ που τους χαρακτήριζε.

«Μέσα από το βιβλίο παρελαύνουν ανάγλυφα οι γοερές κραυγές των βασανιζομένων αγωνιστών και αγωνιστριών τους οποίους σαδιστικά κακοποιούσαν οι Άγγλοι ανακριτές» είπε στον χαιρετισμό του ο κ. Ανδρέας Μαϊμαρίδης, Πρόεδρος Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 και καταλήγοντας τόνισε ότι «το Σ.Ι.Μ.Α.Ε. ως ελάχιστο αντίδωρο στη θυσία τους, εξέδωσε τον τόμο, ως αιώνιο μνημόσυνο και ένδειξη ευγνωμοσύνης προς αυτούς».

Ο Πρόεδρος Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959, Θάσος Σοφοκλέους, στον χαιρετισμό του, μεταφέροντας την αιώνια αγάπη και ευγνωμοσύνη των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ και του κυπριακού λαού, αναφέρθηκε στα φρικτά και απάνθρωπα βασανιστήρια που υπέστην ο κυπριακός λαός από τους Bρετανούς αποικιοκράτες κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959, τα οποία περιγράφονται λεπτομερώς στο βιβλίο του Ευθυμίου-Μίμη Βασιλείου.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος επισήμανε ότι η παρουσίαση του βιβλίου αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, “γιατί τέτοια πονήματα αποτελούν τη γέφυρα ώστε να συντηρούμε τη μνήμη και παράλληλα μας προτρέπουν να  προσπαθούμε, να απαιτούμε και να αξιώνουμε να μην υπάρχουν ξανά τέτοιες συμπεριφορές για οποιονδήποτε άνθρωπο και οποιονδήποτε λόγο. Η θυσία των 14 ανθρώπων που αναφέρονται στο βιβλίο αποτελεί υποθήκη ώστε να διεκδικούμε, εκτός από την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας».

Το βιβλίο παρουσίασε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο, πολύτιμη μαρτυρία με αυτούσια ντοκουμέντα, πλούσια βιβλιογραφία, το οποίο αποδίδει μια σεμνή τιμή προς τη θυσία των δεκατεσσάρων ηρώων, που αποτελεί την ιδιαιτέρως λαμπρή σελίδα ενός απαράμιλλου αγώνα.

Συνεχίζοντας παρατήρησε ότι τα ντοκουμέντα που περιγράφονται στον τόμο, από τη μια απεικονίζουν τη βαναυσότητα των αποικιοκρατών, από την άλλη όμως εκθειάζουν την πίστη και το ήθος των Ελλήνων της Κύπρου, οι οποίοι αποφάσισαν να θέσουν τη ζωή τους ενέχυρο για την ελευθερία.

Αναφέρθηκε με ευσύνοπτο τρόπο στο περιεχόμενο του βιβλίου και στους 14 αγωνιστές ξεχωριστά και τον τρόπο που απεβίωσαν λέγοντας ότι «έχουμε ένα πολύτιμο βιβλίο αυτογνωσίας, μια αδιάσειστη μαρτυρία υπέρβασης της αδυναμίας της ύλης από το πνεύμα και την ψυχή».

Ακολούθησε η αντιφώνηση του συγγραφέα ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στην διοργάνωση της εκδήλωσης και ιδιαίτερα όσοι βοήθησαν στην ολοκλήρωση της έκδοσης για την οποία ευχήθηκε «να καταστεί πηγή γνώσεων και φρονηματισμού, ούτως ώστε να πάψουμε να διαιρούμαστε, να πάψουμε να αλληλομισούμαστε και να αλληλοσυκοφαντούμαστε, να πάψουμε να μικρολογούμε μεγεθύνοντας τα μικρά και σμικρύνοντας τα μεγάλα».

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button