Περιβάλλον

Αυξάνονται τα ξενικά είδη, χάνονται τα ντόπια ψάρια

Την στήριξη από Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και προγράμματα αξιώνουν οι επαγγελματίες ψαράδες προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα που δημιουργεί η αύξηση στην Μεσόγειο ορισμένων ξενικών ειδών.

Τα τελευταία χρόνια τα είδη αυτά που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας , και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορούν να καταναλωθούν αφού είναι τοξικά, προκαλούν τεράστια καταστροφή στα θαλάσσια αποθέματα αλλά και στον εξοπλισμό των ψαράδων.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου παράκτιας αλιείας Πάφου Λεωνίδας Λεωνίδου  δήλωσε ότι ο σύνδεσμος έχει ζητήσει από την πολιτεία την αύξηση της τιμής που προσφέρεται προκειμένου οι ψαράδες να εφαρμόσουν διαχειριστικό σχέδιο για την μείωση των αριθμών των ειδών αυτών και να επέλθει εξισορρόπηση. Ο κ.Λεωνιδου αναφερόταν κυρίως στον «λαγοκεφαλο» που είναι τοξικό είδος και δεν μπορεί να καταναλωθεί.

Οι επαγγελματίες ψαράδες ζητούν επίσης από την πολιτεία την συνέχιση του προγράμματος δημιουργίας τεχνιτών υφάλων αλλά και την καλύτερη τους αστυνόμευση αφού στους χώρους αυτούς, όπως υποστηρίζουν, διεξάγεται εκτεταμένα παράνομη αλιεία.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button