Περιβάλλον

Αυξάνονται οι χελώνες

Οι εμπειρογνώμονες του περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων επιβεβαίωσαν ότι φέτος είχανε τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό φωλιών θαλάσσιων χελωνών που καταγράφηκαν στις περιοχές των ΒΒ από το 2009.

 

Καθώς η περίοδος ωοτοκίας πλησιάζει στο τέλος της, το Τμήμα Περιβάλλοντος των ΒΒ αποκάλυψε ότι καταγράφηκαν 282 φωλιές «σε όλες τις αμμώδεις παραλίες» εντός των ΒΒ.

 

Η Αλεξία Περδίου, Ανώτερη Λειτουργός Περιβάλλοντος των ΒΒ ήταν ευνόητα ενθουσιασμένη με τους τελευταίους αριθμούς και εξήγησε γιατί αυτή η περίοδος ωοτοκίας ήταν τόσο επιτυχημένη.

 

    «Το Τμήμα Περιβάλλοντος των ΒΒ συντονίζει τις προσπάθειες για την προστασία των φωλιών των χελωνών με έμφαση σε μη επεμβατικές πρακτικές βασισμένες σε διεθνή πρωτόκολλα και το πρόγραμμα προστασίας που εφαρμόζεται στην υπόλοιπη Κύπρο. Όταν εντοπιστούν οι φωλιές προστατεύονται με αλουμινένιο κλουβί και ένα κρίκο που αποτρέπει αλεπούδες και σκύλους από το να επεμβαίνουν στις φωλιές. Τα χελωνάκια αφήνονται να βγουν φυσικά από τις φωλιές για να κατευθυνθούν στη θάλασσα.»

 

Οποιαδήποτε ανθρώπινη επέμβαση σε χελώνα, φωλιά ή χελωνάκι απαγορεύεται και υπόκειται σε πολύ αυστηρές ποινές που φτάνουν μέχρι τα €17,000 ή τρία χρόνια φυλάκιση. Φαίνεται ότι αυτό έχει αποδειχθεί αποτρεπτικό.

 

Η Περδίου έσπευσε επίσης να επισημάνει τις κοινές προσπάθειες άλλων οικολόγους στο νησί για την προστασία των νεοσσών.

 

    «Οι προσπάθειες του Τμήματος Περιβάλλοντος δεν θα ήταν τόσο πετυχημένες χωρίς την ουσιαστική βοήθεια των εθελοντών που ελέγχουν καθημερινά όλες τις παραλίες για να εντοπίσουν τα χνάρια των θηλυκών χελωνών που γέννησαν το προηγούμενο βράδυ. Οι εθελοντές αποτελούνται κυρίως από Βρετανούς που ζουν και εργάζονται στις ΒΒ αλλά και από άλλους πολίτες στη ΚΔ. To Τμήμα συνεργάζεται στενά και με το Μη -Κυβερνητικό Οργανισμό Terra Cypria που συντονίζει τους εθελοντές που καλύπτουν την παραλία του Lady’s Mile.»

 

Όμως, παρά την πιο επιτυχημένη περίοδο ωοτοκίας την τελευταία δεκαετία, η Περδίου είπε ότι δεν υπήρχει περίοδος καθησυχασμού, λέγοντας ότι η προσπάθεια δεν πρέπει να χαθεί.

 

    «Όσες προσπάθειες και αν καταβάλουν οι αρμόδιες αρχές για την προστασία σημαντικών ειδών και των βιοτόπων τους δεν είναι ποτέ αρκετές αν δεν αγκαλιαστούν και ενδυναμωθούν από τους πολίτες- χρήστες των περιοχών που φιλοξενούν τα προστατευόμενα είδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο μια στις χίλιες χελώνες καταφέρνει να ζήσει μέχρι την ενηλικίωση και για το λόγο αυτό είναι είδος προτεραιότητας με αυστηρό καθεστώς προστασίας.»

 

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις θαλάσσιες χελώνες και κυρίως ας μην προβαίνουμε σε δραστηριότητες που μπορεί να τις παραβλάψουν όπως το άναμμα φωτιάς, την εγκατάλειψη σκουπιδιών, το περπάτημα σκύλων, τη διανυκτέρευση και χρήση φωτισμού το βράδυ στις παραλίες ωοτοκίας, κατέληξε.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button